Volby na Ukrajině jsou zatím poklidné, Porošenko je sleduje na východě země

26. říjen 2014
Zprávy

Ukrajinské parlamentní volby, které se konají za přísných bezpečnostních opatření, jsou od otevření hlasovacích místností zatím poklidné. Prezident Petro Porošenko, jehož politický blok je podle průzkumů veřejného mínění jasným favoritem, odjel nečekaně na východ Ukrajiny, aby sledoval hlasování přímo v neklidném Donbasu.

Ačkoli ve více než 45milionové zemi může nové poslance vybírat 36 milionů voličů, několik milionů lidí hlasovat nebude - někteří volit nechtějí, další zase nemohou. To je podle nevládní organizace Opora případ asi 2,8 milionu lidí z Doněcké a Luhanské oblasti, jejichž část kontrolují proruští separatisté.

Rebelové odmítli povolit volby do ukrajinského parlamentu a za týden chtějí uspořádat vlastní hlasování, které ale Kyjev nehodlá uznat.

U vchodu do hotelu Slavjansk se před volbami scházejí dobrovolníci, kteří vyráží za voliči do ulic, aby je přesvědčili jít k volbám.

„Jedeme burcovat lidi, aby šli k volbám, ať už budou hlasovat za kohokoliv. Jejich hlasy totiž mohou ukrást, s jejich lístky mohou volit jiní lidé,“ obává se jeden z aktivistů současné opozice Valentin Myslivyj.

Ani na osvobozených územích však nemá současná kyjevská vláda jednoznačnou podporu. Nejsilnější a pravděpodobně vítězný Blok prezidenta Petra Porošenka také nemůže spoléhat na velkou podporu.


Volební systém na Ukrajině je smíšený, polovina ze 450 poslanců bude zvolena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem.
O vstup do sněmovny se uchází 29 politických stran, šanci na překonání pětiprocentní hranice mají především strany proevropské orientace.
Zdroj: ČTK

Mnozí lidé budou volit opoziční koalici, vzniklou na troskách bývalé vládní Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče a nedá se ani počítat s masovým příjezdem voličů z nedalekých oblastí ovládaných proruskými povstalci. Ti pořádají 2. listopadu vlastní volby, které ovšem Kyjev neuznává.

Volby jsou bezpečnostním testem pro celou zemi. Útočníci už údajně neúspěšně napadli počítačový systém na sčítání hlasů. Armáda má nejvyšší pohotovost.

„Tyto volby sebou nesou spoustu výzev, od problematické bezpečnosti až po samotnou motivaci voličů, kteří musí do volebních místností přijít,“ říká Kent Harstedt šéf mise OBSE, která bude na průběh ukrajinských voleb dohlížet.

Blok v čele s boxerem Kličkem je favorit

Blok Petra Porošenka, který prezidenta podporuje, ačkoliv on sám jako hlava státu nekandiduje, je považován za favorita voleb. Podle různých průzkumů by měl Porošenkův blok v čele s boxerskou ikonou Vitalijem Kličkem dostat až jednu třetinu všech hlasů.

V posledních dnech hodně posílili radikálové, hlavně strana Oleha Ljaška. Umírněnější strana Vlast někdejší premiérky Julie Tymošenkové má podle průzkumů naději získat asi desetiprocentní podporu.

"Ukrajina se musí stát pokojnou a úspěšnou evropskou zemí. Je to naše povinnost vůči všem patriotům, kteří zemřeli v první linii a milionům lidí, kteří protestovali na ukrajinských náměstích,“ řekla u volební urny Tymošenková.

Čeští diplomaté na Ukrajině odhadují, že by mohlo přijít hlasovat kolem 60 procent voličů.

Na průběh voleb budou dohlížet početné týmy ukrajinských i zahraničních pozorovatelů, jejichž celkové množství ústřední volební komise odhaduje na několik tisíc.

Ukrajinci volí i v zahraničí. Šest volebních místností se pro ně otevřelo například v Rusku a hlasují i v Česku. Podle ukrajinské ambasády je o hlasování v Praze velký zájem.

Volební místnosti se uzavřou v 19 hodin, bezprostředně poté mají být oznámeny odhady na základě prvních voličských průzkumů.

autoři: mdo , ino , vpo , Michaela Vydrová ,
Spustit audio