Volby 2022: Druhé kolo senátních voleb v obvodu Liberec

29. září 2022 09:12

V pátek 30. září začne druhé kolo voleb do třetiny senátu. Voliči budou vybírat své zástupce v horní komoře Parlamentu i pro obvod Liberec, kde se v prvním kole nerozhodlo. Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu 1. října od 8 do 14 hodin.

Ve druhém kole senátních voleb mají voliči na výběr už jen ze dvou nejúspěšnějších kandidátů 1. kola. Volit může každý svéprávný občan České republiky, kterému je alespoň druhý den voleb 18 let.

Čtěte také

Druhé kolo senátních voleb je ve stejné volební místnosti, kde bylo kolo první. Kam přesně jít hlasovat, se dozvíte taky na úřední desce obecního úřadu na jeho webu. „I v těchto volbách musíte prokázat svou totožnost. Proto si s sebou do volební místnosti vezměte buď platný občanský průkaz, nebo cestovní doklad,“ připomíná, co si s sebou musí volič vzít v informačním videu ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Kde vzít hlasovací lístek

Hlasovací lístky tentokrát do schránky nepřijdou. Volič je dostane přímo ve volební místnosti u komise. Za plentu musí jít volič hlasovat sám. Existuje výjimka, a to v případě, že má volič zdravotní potíže, nebo nemůžete číst a psát, pak s hlasováním může pomoct jiný volič.

Hlasovací lístek dá volič do obálky, tentokrát šedé, potom ji i s hlasovacím lístkem hodí před komisí do volební schránky.

Jak můžete hlasovat, pokud jste nemocní

Pokud volič nemůže přijít do volební místnosti, například kvůli nemoci, může požádat volební okrskovou komisi o přenosnou schránku, a to i přímo v den voleb. Volič ale musí být na území svého volebního obvodu.

V případě, že je volič v době voleb v nemocnici, nebo jiném zdravotnickém zařízení, může volit přímo tam. Volební komise přijde na základě zápisu do zvláštního seznamu voličů, který sepíšou zaměstnanci zdravotnického zařízení.

Pokud je volič například v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, na rozdíl od voleb v předchozích dvou letech hlasovat nemůže. „Izolace je překážka výkonu volebního práva. To znamená, že pokud máte prokazatelně nařízenou izolaci jako volič, tak si nemůžete zavolat ani tu přenosnou volební schránku,“ vysvětluje ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

autoři: Andrea Kubová , Vojtěch Tomášek , reČRoL
Spustit audio

Související