Volby 2017: Nejstaršímu kandidátovi je devadesát čtyři let, žen na kandidátkách mírně přibylo

19. říjen 2017

Volební místnosti se otevřou v pátek přesně ve dvě hodiny odpoledne. O hlasy voličů bude bojovat rekordní počet kandidátů - víc než sedm a půl tisíce. Je jim průměrně přes šestačtyřicet let. Mírně také vzrostl podíl žen na kandidátních listinách.

O hlasy bude na vlastních kandidátkách bojovat jedenatřicet politických uskupení. Na jejich kandidátních listinách jsou ale také lidé z desítek dalších stran a hnutí. Nestraníků mezi uchazeči o poslanecký mandát v porovnání s minulými sněmovními volbami v roce 2013 mírně přibylo. Není jich ale víc než pětatřicet procent.

„Mírně se také zvýšil podíl žen na kandidátních listinách," říká Petra Báčová z Českého statistického úřadu. „Ženy tvoří 28,6 procenta, relativně nejvíc jich kandiduje v Libereckém kraji, kde tvoří téměř třetinu kandidátů, naopak nejméně v Plzeňském kraji.”

Průměrnému kandidátovi je šestačtyřicet let a necelý půlrok. Nejvyšší věk, který si můžeme na kandidátce přečíst, je devadesát čtyři let.

„Devíti kandidátům je pětaosmdesát let a víc, nejmladších, tedy jednadvacetiletých kandidátů je osmapadesát. Průměrný věk kandidátů se příliš nemění, pohybuje se kolem čtyřiceti šesti let,” říká předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Až do středy mohli kandidáti účast vzdát

Údaj o povolání můžou uchazeči o poslanecký mandát vyplnit podle svého uvážení. Do středy se mohli kandidáti kandidatury vzdát nebo je mohl politický subjekt odvolat.

Až proto volič přijde zítra nebo v sobotu do volební místnosti, vyplatí se po ní rozhlédnout, jestli tam o tom nevisí infomace. Prefereční hlas pro takového kandidáta by byl totiž zbytečný.

Těm kandidátům, kteří ve volbách uspějí, vzniká mandát podle ústavy zvolením. Lhůty (třeba pro soudní přezkoumání výsledků voleb a podobně) začínají platit až po vyhlášení ve sbírce zákonů.

autor: lej
Spustit audio