Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku dostali po roce a půl zpátky ukradené motory ke člunům

Šťastný konec má případ dvou ukradených motorů ke člunům vodních záchranářů na přehradě Rozkoš na Náchodsku. Z loděnice jim zmizely v létě 2018. Policisté je ovšem vypátrali, a tak je záchranáři dostali zpět.

„Lodě jsme měly zabezpečeny bezpečnostními zámky, ty musel někdo odštípnout. V té době jsme nebyli schopni zasáhnout a byli jsme úplně vyřazeni z provozu,“ tak mluvil předloni šéf vodních záchranářů na Rozkoši Vratislav Vrábel. V roce 2018 jim totiž z loděnice zmizely dva motory ke člunům. „Vzhledem k tomu, že to máme kousek za hranice, tak si myslím, že už jezdí někde mimo Českou republiku.“

Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku dostali po roce a půl zpátky ukradené motory

Oba motory se naštěstí našly a záchranáři už je mají opět uloženy na stanici první pomoci. Nic ovšem není tak růžové, jak se zdá. „Teče z nich olej. Musí jít na servis, rozebrat je a vyčistit. Samozřejmě jsou v horším stavu, než byly a je i vidět, kde byly ulomeny zámky,“ popisuje Vratislav Vrábel.

I když záchranářům stále chybí vlek, který zloději také ukradli, tak mluví o happy endu. „Nevěřili jsme tomu, že se najdou a v dnešní době, kdy společnost na policii jenom nadává, tak já je musím naopak pochválit.“

Díky pomoci lidí si po krádeži pořídili záchranáři motory nové. Ty nalezené mohou v budoucnu pomoci například při výcviku mladých členů.

Při pátrání po ukradených motorech policii pomohly i informace od veřejnosti. „Vypátrat je se podařilo kriminalistům, kteří na základě podnětů získaných od veřejnosti, ale také svým důkladným šetřením celého případu odcizené věci našli,“ říká Magdaléna Vlčková z hradecké krajské policie.

Zlodějům hrozí u soudu až dva roky vězení. 

Spustit audio

Související