Vodicí psy strašně baví pomáhat, cítí se důležitě, vypráví Kateřina Gavlasová

23. říjen 2021

Do studia Radiožurnálu dnes přišel společně se studentkou charitativní práce na Univerzitě Karlově Kateřinou Gavlasovou a ředitelkou Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabrielou Drastichovou i vodicí pes Nika. Světluška totiž během večerního benefičního koncertu v pražské Křižovatce vzdá hold vodicím psům za jejich neocenitelnou pomoc zrakově postiženým. „S vodicím psem je to někdy jízda,“ usmívá se majitelka psa Kateřina Gavlasová.

Jak se to stane, že Světluška dělá to, že dokáže zařídit člověku vodicího psa?

Gabriela Drastichová: My už jsme vlastně úplně poslední článek v celém příběhu, než se vodicí pes dostane do rodiny ke zrakově postiženému, aby mohl začít pomáhat. Po republice existuje řada středisek, která zajišťují výcvik vodicích pejsků. Trvá to i více než dva roky, než se takový vodicí pejsek od štěňátka naučí umění bezpečně vodit svého páníčka nebo paničku. A je to velice nákladný trénink a jsme rádi, že můžeme být součástí hlavně toho financování, které by bylo pro zrakově postiženého náročné. Pomůžeme s tím doplatit vodicího pejska, aby mohl přijít do domácnosti. Jako třeba ke Katce.

Čtěte také

Vy jste Katko na Niku čekala dva roky?

Kateřina Gavlasová: Čekala jsem na ni úplně od štěňátka. Chtěla jsem ovčáka, jsou inteligentní, hodně se do vás zamilují, mám je ráda. Pro mě je to pan pes, ten ovčák, krásně vypadá, lidé z něj mají větší respekt, člověk se nemusí venku bát. Když máte pudla, tak je to roztomilý pejsek, ale asi nebudí ten respekt jako ovčák.

Jaký je rozdíl mít vodicího psa v postroji a na volno?

Kateřina Gavlasová: Obrovský rozdíl. Ovčákovi občas hrábne a potřebuje lítat, takže lítá kolečka, ale pak přijde. Když je na volno, tak si hraje, zlobí, dělá blbosti, když je na postroji, tak pracuje. Lidé si myslí, že chudák vodicí pes, ale ty pejsky to opravdu strašně baví. Ona mi rve tu hlavu to toho postroje a je na ní vidět, že se cítí důležitě – něco dělám, pomáhám, nejsem obyčejný pes.

Kolik bude dnes večer na benefičním koncertu pro Světlušku vodicích psů?

Gabriela Drastichová: Budou dvě fenky, větší smečku jsme si na pódium pražské Křižovatky netroufali pozvat. Takže spolu s Katkou vystoupí ještě Katka Orságová, která s sebou bude mít vodící fenku Lunu.

Jak bude Nika reagovat?

Kateřina Gavlasová: Řekla jsem, že se musí potkat ještě předtím, na generálce. Myslím si, že si jednou štěkne, zavrtí ocáskem a pak bude v pohodě. Ale musí se seznámit, protože pak by mohla štěkat před celým národem v televizi, což úplně nechceme.

Kovy: Nevnímáme svět kolem sebe

Spolumoderátor benefičního koncertu Světlo pro Světlušku bude jeden z nejúspěšnějších českých youtuberů Karel „Kovy“ Kovář. V mottu dnešního večera bude jízda. To by vám mělo vyhovovat...

V pražské Křižovatce, a ještě tím, že to je dobrá věc, je energie tak pozitivní, že se tam nic nezkazí.

Benefiční koncert pro Světlušku v říjnu 2021 moderuje Veronika Khek Kubařová a Karel Kovář alias Kovy.

Jak vnímáte soucítění ve vztahu ke Světlušce?

Je to přesně to poselství, které není jenom předáváno mladým lidem, ale všem, kteří se dívají, skrz jednotlivé příběhy, které jsou během večera prezentovány. Ty v nás mají vyvolat nejen soucítění, ale zároveň pochopení, přiznání, že takoví lidé jsou. A možná nám to může pomoct na ulici, když někoho uvidíme, protože mi přijde, že se z nás na ulici stává komparz, který nevnímá svět kolem sebe.

Co je pro vás odvaha? 

Postavit se okolnostem, ať už jsou jakékoliv. A navzdory těm okolnostem to vydržet, nenechat se tím zlomit. Ať už jsou ty okolnosti jakékoliv.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.