Vliv módní obuvi na zdraví

8. únor 2005
Vaše téma

Pořad, který odpovídá na vaše dotazy a náměty, dnes na téma ?móda versus pohodlí" a to v oblasti obouvání. Jedna z našich posluchaček si myslí, že dámská nožka musí v moderních botách s úzkou špičkou a na podpatku velmi trpět. A má pravdu. Jak by taková ideální bota měla vypadat a proč by si některé české ženy neměly kupovat třeba italské boty, vám přiblížíme v dnešním pořadu.

Nošení moderních bot s úzkou špičkou je sice hezké, vypadá dobře, ale z pohledu ortopeda nic moc. Časem dochází ke vbočení palce, prsty jsou málo prokrvené a to má za následek noční bolesti až křeče v lýtkách.

Jeřábek: Ideální typ a tvar boty, tak polobotka s podpatkem do 4 centimetrů, špička prostorná, ne příliš vykrojená. Pohled by nebyl nejlepší, ale zdravotně zcela v pořádku.

Doporučuje soukromý ortoped z Prahy Martin Jeřábek. Častým problémem jsou také italské boty, které jsou u našich žen sice oblíbené, svým tvarem však málokteré ženě ve střední Evropě padnou. Italky mají daleko užší nohu a nižší nárt. Proto jsou vhodnější výrobky německých či rakouských obuvníků.

Jeřábek: Bota se vyrábí podle určitého kopyta a rozměry jsou směrovány pro danou oblast.

Zda dámy dávají přednost módě nebo pohodlí jsme se ptali v jednom pražském obchodě s obuví.

Dáma 1: Dávám přednost pohodlí.

Dáma 2: Snažím se tak nějak napůl.

Dáma 3: Vítězí pohodlí, nekoupila bych si ani úzkou špičku, ani vysoký podpatek. Dohromady je to už úplná hrůza.

Dáma 4: Vyhledávám módní boty, spíše než pohodlné.

Jeřábek: Je často problematické skloubit módní trendy se zdravotní nezávadností. Často u žen vítězí móda.

Doplňuje Martin Jeřábek, i když podle malého průzkumu vítězí pohodlí. Ideální je se denně několikrát přezouvat a módní botky nosit jen pár hodin. Předejdete tak dost nepříjemným problémům.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu