Vliv médií na onemocnění anorexií a bulimií

3. březen 2006
Vaše téma

Jaký je vliv médií na onemocnění anorexií a bulimií? Toto téma o poruchách příjmu potravy vás zajímalo a naše zjištění jsou následující: o anorexii a bulimii média poměrně často informují a lidé o této nemoci dost vědí, proto jí mohou předcházet. Na druhé straně - média se na rostoucím počtu anorektiků a bulimiků také dost podílejí, protože svým způsobem nezdravou vyhublost propagují.

Život anorektiček je zcela ovládán starostmi o váhu a tvar postavy. Zrádné je, že anorektičky, ač odpudivé a vychrtlé si při pohledu do zrcadla připadají stále tlusté. Ve jménu ideálu štíhlosti podstupují zázračné diety a v poslední fázi i hladovění.

Trpí tím většinou mladá děvčata, která mají snahu vypadat jako modelky, drží různé diety, potom už jim vše přeroste přes hlavu a už to nezvládají, musí se začít léčit.

Je to smutné, hrozné, neblbněte - vzkazují vyléčené anorektičky a bulimičky vám, kteří držíte drastické diety. Podle některých právě dietami jejich problémy začaly. Potvrdili nám to při návštěvě speciální psychoterapie. Poslechněte si názor z ulice.

Respondent 1: Myslím si, že takové děvče má silnou poruchu zažívání a bude asi trpět i problémy psychickými.

Sleduji-li finále soutěže Miss, myslím na to, o čem si budeme v našich společných sezeních povídat. A každý rok je to stejné. Říká psychoterapeutka Psychosomatické kliniky v Praze 6 Markéta Rokytová a dodává. Některé dívky jsou velmi hubené přirozeně a na vrchol pomyslné slávy je vynesla jen současná módní vlna. Některé z finalistek by rovnou měly podstoupit intenzivní psychoterapii.

Rokytová: Hodně tomu nahrává současný trend, který hodně preferuje štíhlé dívky. Volba Miss je v tomto ohledu hodně zavádějící, protože většina dívek na molu je ve váhové kategorii pod normou. Zda jsou to už anorektičky či je to jejich přirozená váha, to nedokážu posoudit, ale tím, že se to prezentuje jako ideál krásy, tak ovlivňují generaci dívek, které soutěž sledují a chtějí být stejně krásné, snaží se jim přizpůsobit líčením, účesem i postavou. Make up ani účes, pokud nejsou přehnané, žádnou zvláštní újmu na zdraví nezpůsobí, ale anorexie ano.

Zpěvák Pancho má s nemocí také své zkušenosti.

Pancho: Mám názor poměrně hodně radikální, protože jsem měl sestřenici, která zemřela na ve 20 letech právě na mentální anorexii a byl bych rád, kdyby média informovala o této nemoci, že se jedná o onemocnění, které dokáže člověka zmrzačit a je možné i zemřít. To není z lékařských zpráv v televizi dostatečně jasné, ale mnohokrát už se tak stalo. Zajímavé bylo na tom to, že v podstatě se z toho nejhoršího dostala, pouze si lehla ke knížce a už se neprobudila. Je to hodně nebezpečné a každý, kdo o takovém kroku uvažuje by měl vzít rozum do hrsti.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu