Vlčí máky a vyznamenání. Den válečných veteránů připomněl i pietní akt na pražském Vítkově

11. listopad 2016

Česko si v pátek připomínalo památku válečných veteránů. Na oběti válek a ty, kteří v nich bojovali, vzpomněli vojáci a politici i při pietním aktu na pražském Vítkově. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO udělil šestnáct nejvyšších vyznamenání ministerstva, a to i civilistům.

Pietní akt na Vítkově v Praze trval necelou půlhodinu a vojáci i politici položili několik věnců na čestném dvoře i u památníku neznámého vojína. Drželi také minutu ticha za ty, kdo ve válečných konfliktech padli.

„Já to vnímám jako největší svátek pro nás, protože se ještě stále cítím být voják, důstojník, a je to vlastně naše vítězství a svátek, který odpovídá naší mentalitě,“ řekl 91letý válečný veterán Václav Kuchyňka.

„Myslím si, že je hrozně důležité, abychom to připomínali. Abychom připomínali své tradice, hrdiny, statečné předky. Když si vzpomeneme, že je to vázáno na konec první světové války, tak o to je ta symbolika ještě větší,“ prohlásil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Příslušníkům národního boje za osvobození, vojákům ve výslužbě i některým civilistům udělil šestnáct nejvyšších vyznamenání ministerstva obrany. Do generálské hodnosti byl při té příležitosti in memoriam povýšen hrdina z druhé světové války Bedřich Opočenský.

„Jako mladý muž se účastnil bojů na Ostravsku a jak někdy tedy osud tropí hlouposti, tak před necelými třemi týdny zemřel,“ řekl Stropnický s tím, že veteránovi aspoň stihli oznámit, že bude povýšen. „Nevyšlo to těsně, ale já věřím, že mu to udělalo radost aspoň v těch posledních dnech,“ dodal.

Čtěte také

Pietního aktu se účastnil i náčelník Generálního štábu armády Josef Bečvář. „Je to dobře, že se setkáváme na těchto místech. Není to jen tady na Vítkově, ale i v posádkách, kde se setkáváme s druhoválečnými veterány, kterých už je bohužel necelých 700,“ popsal.

„Setkávají se i s novodobými válečnými veterány, kterých je 13 tisíc zhruba. Jsou to vždycky příjemné okamžiky potkat obě dvě skupiny,“ doplnil.

Oběti účastníků válečných bojů se každoročně připomínají v den podpisu příměří v roce 1918, které ukončilo první světovou válku. Symbolem Dne válečných veteránů je vlčí mák.

autor: jac
Spustit audio