Vlastní nádoby s sebou. V Praze je první bezobalová samoobsluha

19. září 2017

Lidé v Praze můžou nakupovat v první bezobalové samoobsluze. Jídlo, drogerii nebo kosmetiku tam dostanou na váhu, do vlastních nádob. Prodejnu, která má sloužit také jako školící centrum, otevřela nezisková organizace Bezobalu. První den je i dnem, kdy prodavači zákazníkům ukazují, jak obchod funguje.

„V této místnosti najdete kosmetiku a drogerii. Nějaké krémy, deodoranty,“ ukazuje prodavačka Martina samoobsluhu jedné z prvních zákaznic Renatě Pavlasové. „No, myslím si, že hadrový pytlíček je lepší než chrlit další a další odpady," dodává.

Čtěte také

Omezování produkce odpadu je hlavní myšlenkou zakladatelů bezobalového obchodu. Při prodejně proto vzniklo i školící centrum. „A v něm budeme právě předávat znalosti dalším zájemcům, kteří by si takový obchod chtěli otevřít v regionech,“ říká šéf organizace Bezobalu Petr Hanzel. Podle Hanzela se na školení přihlásilo už přes 200 zájemců.

Prodej a nákup potravin a kosmetiky bez obalů může podle neziskové organizace významně snížit množství komunálního odpadu. Předpokládá to, že zákazníci se naučí chodit pro zboží s dózami, plátěnými pytli či lahvemi. Výhodou mohou být nižší ceny, protože pro výrobce znamená podle Hanzela bezobalový prodej nižší náklady na logistiku, balící linky i marketink. První pražský bezobalový obchod už funguje na pražských Vinohradech, na rozdíl od toho nového ale není samoobslužný.

Otevření první samoobsluhy Bez obalu v Praze
Otevření první samoobsluhy Bez obalu v Praze
autor: eku
Spustit audio