Vlastimil Růžička

17. srpen 2011

Představte si veškerou sluneční energii vyzařovanou z plochy deset krát deset centimetrů. Snad jen k něčemu podobnému se dá přirovnat činnost nejvýkonnějšího laseru na světě, který by měl být v roce 2015 umístěn v České republice. Především na to, čím je takzvaný superlaser unikátní a jak široké budou možnosti jeho využití, se ve středu Lucie Výborná ptala Vlastimila Růžičky, vládního zmocněnce pro umístění nejvýkonnějšího laseru na světě do České republiky.

Sloužit bude široké škále vědních oborů – od fyziky, astrofyziky přes materiálové inženýrství, biochemii až po medicínu. Superlaser totiž najde své využití i v takzvané protonové terapii. „Jde o postup, který se už ve světě používá,“ upřesňuje Vlastimil Růžička. „Spočívá v tom, že se vytvoří svazek protonů o specifické energii, který je schopen zasáhnout nádor, aniž by poškodil okolní tkáň.“

Superlaser tak bude moci být používán mimo jiné i při léčbě nádorů mozku. Jde o informaci, kterou jistě uvítají mnozí onkologicky nemocní pacienti i jejich příbuzní. Na unikátní laser se však mohou těšit například i ti, kteří často varují před odlivem mozků z Česka. Díky laseru se totiž, jak Vlastimil Růžička neopomíná podotknout, mnozí specialisté a vědci do Česka vrátí.

„Uvést mohu rovnou dva příklady,“ upřesňuje. „Prvním z nich je Pavel Bakule, člověk, který strávil 18 let v Británii. Stal se členem našeho týmu na konci jara tohoto roku. Druhým příkladem je Daniel Kramer. Mám i signály dalších českých vědců, kteří v současnosti pobývají v zahraničí a kteří se kvůli laseru ELI chtějí do Česka vrátit.“

Vlastimil Růžička s Lucií Výbornou

A není divu – vždyť výkon takzvaného superlaseru bude zhruba stokrát větší, než je výkon největších současných laserů. Jaké možnosti se díky situování unikátního přístroje do Česka vlastně tuzemským vědcům otevřou? A jak se České republice podařilo dosáhnout toho, že superlaser bude stát právě u nás, a ne ve Francii, která o něj také projevila zájem? I na tyto otázky Vlastimil Růžička odpověděl.

Záznam celého rozhovoru s Vlastimilem Růžičkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio