Vlastimil Ježek

21. leden 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Podle jeho slov by se nová knihovna měla začít stavět v roce 2009. Zajímalo nás, jak si myslí, že dopadne poslední schůzka právnické skupiny 27. února. Ptali jsme se také na jeden z tzv. fondů budoucnosti s názvem Paměť světa, který pracuje pod hlavičkou UNESCO. Dozvěděli jsme se, co si myslí o nové podobě vysílání Radiožurnálu (6 let byl generálním ředitelem ČRo). V úterý 22. ledna bude hostem moderátor a herec Jan Kraus.

Vlastimil Ježek posluchače informoval o tom, že pokud vše dobře dopadne, nová Národní knihovna by měla stát v roce 2012. Pokud by nedošlo k dohodě, bylo by nutné hledat nové kapacity, což by opět zkomplikovalo službu NK veřejnosti. Pro přehlednost - ročně přibývá do Národní knihovny více než 75 000 knihovnických dokumentů (knihy, časopisy, noviny, ale také všechny další papírové dokumenty - mapy, atd.). V současné době jich Národní knihovna spravuje kolem 6 milionů.
Otázka digitalizace dokumentů se týká především těch do roku 1860 (staré rukopisy a tisky), problémy jsou s novinami především od 19. století - kromě jiného proto, že nejsou vyřešena všechna autorská práva.

Záznam celého rozhovoru s Vlastimilem Ježkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio