„Vlastenecké jídlo“, nebo hamburger? Tohle byste na talíři známého Dominátora nečekali

29. srpen 2015
Glosa Pavla Maurera

Máte rádi hokej? Možná vás překvapí, že má tento sport mnohé společné s jídlem. Mezi sportovce s velkým apetitem patří i slavný hokejista Dominik Hašek, který čas od času zajde na hamburger.

Tato glosa je určená vám všem, kteří máte rádi hokej a legendárního brankáře Dominika Haška. Je i pro ty z vás, co po našem historickém vítězství v Naganu volali: Hašek na hrad!

Nejdřív se musím přiznat, že se na hokej nedívám. Mě pouze zajímá, jak se hokejisté stravují. Poslední hokejový zápas, který jsem viděl v televizi, to bylo mistrovství světa v roce 1969. Šlo o unikátní moment, protože jsme vyhráli nad neporazitelnou sovětskou sbornou v jediném týdnu – nejdříve 2:0 a pak 4:3. Jako bychom zvítězili ve třetí světové válce! Pro náš národ to bylo zásadní morální vítězství, které novináři označili za „hokejovou pomstu za okupaci“.

Naše vítězné hokejové tažení o mnoho let později v Naganu jsem neviděl, ale vnímal jsem je, takový sportovní arogant zase nejsem. Atmosféra mezi lidmi byla podobná té z konce 60. let. Především národní hrdost a radost.

Čtěte také

Mě ale tehdy už zajímalo hlavně jídlo. Když jsem měl nedávno unikátní příležitost povečeřet spolu s asi deseti dalšími váženými osobami s Dominikem Haškem, obával jsem se, že řeč bude hlavně o hokeji, takže se nebudu chytat. Omyl.

Když milujete knedlíky a guláš...

Nejdříve mě zaskočilo, že mě tahle superhvězda zná. Tedy ne mě, ale moji práci. Řekl mi, že jednou slyšel na Radiožurnálu moji glosu a že to, co jsem tvrdil o knedlících, jej pobavilo. A pak začal o jídle, což zase ohromně bavilo mě.

Přiznal, že miluje knedlíky a guláš a čas od času si rád skočí na hamburger. „To je zvyk z Ameriky,“ pravil bez jediného náznaku, že by mu to snad bylo líto. Byl nesmírně vtipný, upřímný a měl skvělý apetit.

hamburger

Jsem přesvědčen, že během své ohromující kariéry Dominátora mohl ochutnat nevídané pokrmy a určitě mu byla často nabízena ta nejdražší a nejpodivnější jídla na světě. Jsem rád, že mu v jeho chuťové paměti zůstalo naše knedlo zelo nebo a guláš.

Můj syn tomu říká „vlastenecké jídlo“. Když jsem se ptal, co si pod tímto pojmem představuje, řekl bez dlouhého rozmýšlení, že jde o „typické, hutné, české, pravé, kvalitní a my to máme všichni rádi“.

Myslím, že Dominik Hašek, hokejista století, který se navíc 20 let stravoval na americkém kontinentu, je z hlediska gastronomie pořad docela dobrý vlastenec! A navíc mu chutnají stejná jídla jako 80 % naší populace.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio