Vladimíra Dvořáková: Zelenskyj je produktem chyb svých předchůdců

22. duben 2019

Ukrajinské prezidentské volby vyhrál herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj. Co stojí za jeho úspěchem ve volbách?

Favorizovaný kandidát ukrajinských prezidentských voleb získal bezmála tři čtvrtiny hlasů. Jeho protikandidát a současný prezident Petro Porošenko uznal porážku. To samo o sobě je podle politoložky Vladimíry Dvořákové první pozitivní krok.

Souboj oligarchů

Ukrajinská veřejnost volila proti oligarchům, ale jestli to bude mít tento efekt, ukáže až čas, protože nevíme, kdo stojí za Zelenskym a jestli to není jenom jiná podoba boje oligarchů mezi sebou,“ uvažuje politoložka.

Čtěte také‚Jsem důsledkem vašich chyb a slibů,‘ kritizoval Zelenskyj při debatě Porošenka

Společnost v postsovětském prostoru se oligarchizovala a tamní konflikty jsou konflikty oligarchů. Nejde o to, jestli máte levicovou, nebo pravicovou představu, jestli chcete zlepšit sociální podmínky, nebo umožnit jednodušší podnikání, ale o politický marketing a hesla, která se potom stejně nenaplňují,“ vysvětluje.

Stojí někdo v pozadí?

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podle Vladimíry Dvořákové přesvědčil veřejné mínění právě tím, že není přímo spojován s žádným oligarchou.

On je produktem chyb svých předchůdců. Když někdo v politice vítězí, je to i díky tomu, že někteří předtím nedokázali splnit svoje slova,“ myslí si a potvrzuje, že podobný efekt dokumentují i nedávné slovenské prezidentské volby. Dodává ovšem, že z hlediska dosahu politických pravomocí obě země srovnávat nelze.

Další témata rozhovoru: Daří se nám uchovávat duchovní obsah velikonočních svátků? Jak ovlivní dění na české politické scéně trestní oznámení na Andreje Babiše? Podle jakého klíče vybírá současný český premiér nové ministry? A proč potřebujeme zákon o lobbingu?

Spustit audio

Související