Vladimíra Dvořáková: Pro mě není problém, že politik nemá vysokou školu, ale že podvádí

31. červenec 2018

V současné vládě jsme mohli sledovat hned tři případy plagiátorství. „Ta představa, že musím mít titul za každou cenu, i za cenu toho, že podvádím, vypovídá hodně o této společnosti,“ říká politoložka ke kauze, která už dva ministry stála křeslo.

„Hodně o sobě řekl i pan Babiš, když prohlásil, že doufá, že tyhle ‚nesmysly‘ skončí, protože jemu to nepřijde divné. Jemu nepřijde divné, že měl minimálně dva ministry, u kterých bylo jasně prokázáno podvodné jednání,“ upozorňuje profesorka Vladimíra Dvořáková.

„Babišovi připadá, že rezignovali proto, že na ně něco našli a tlačili na ně. Já nevidím důvod, proč by neměli lidé vědět, jestli politik podvádí v takto základních věcech.“ Podle politoložky přitom není vůbec nutné, aby ministr měl vysokoškolské vzdělání. 

Pseudoelity se snaží ukázat vzdělání 

„Pseudoelity se snaží ukázat, že mají také vzdělání. Já si nemyslím, že ministr musí mít vysokou školu. Nikde není tento požadavek. Já si myslím, že má mít za sebou jisté zkušenosti a určité politické cítění,“ vysvětluje Vladimíra Dvořáková. 

V naší společnosti se prý vytvořila představa, že se někteří lidé zapojí mezi elitu, když budou mít vysokoškolský titul, odbornou kvalifikaci. 

Titulománie poškodila celou společnost 

Dvořáková sama považuje „titulománii“ za celospolečenský problém. „Na lidi vznikl nesmyslný tlak, aby si doplnili vzdělání a chodili na nesmyslné obory, jenom aby si rychle něco dodělali při zaměstnání, protože jinak by nemohli zůstat pracovat tam, kde pracovali. A to si myslím, že poškodilo celou společnost.“

autoři: Zita Senková , mjp
Spustit audio

Související