Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství

Plzeňská právnická fakulta opravdu neprožívá šťastné období. Neschopnost obhájit své doktorandské programy, výpovědi pro zaměstnance s jiným názorem než vedení fakulty a pak třešnička na dortu. Proděkan práv měl opsat desítky stran své disertační práce, děkan pak v posudku na tuto práci podle všeho opisoval rozsáhlé pasáže také. Školitelem opisujícího proděkana byl přitom druhý proděkan právnické plzeňské fakulty. A bonbónek na tuto třešinku a právnickém dortu je vysvětlením, se kterým vedení fakulty přišlo. Celá zfalšovaná a opsaná disertačka je prý úmyslně nastraženou pastí na toho, kdo vynáší informace k novinářům. A takové je i téma příštích Dvaceti minut Radiožurnálu. Přeji vám dobré odpoledne. Ve studiu vítám předsedkyni akreditační komise ministerstva školství a také politoložku z Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíru Dvořákovou. Dobrý den, paní profesorko.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní profesorko, začněme sice na plzeňské fakultě, ale tentokrát filosofické. Vy to určitě víte. Dnes odpoledne rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša oznámil, že odvolá děkana tamní filosofické fakulty Ladislava Cabadu. Víte o tom něco víc, proč by měl být Ladislav Cabada, tímto také uznávaný váš kolega politolog, odvolán?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Já jsem viděla to rozhodnutí, ale chtěla bych upozornit, že to opravdu vůbec nesouvisí s tím, co se děje na fakultě právnické a tam došlo k určitému konfliktu uvnitř akademické obce filosofické fakulty. Akademický senát tedy odvolal, doporučil odvolání děkana a rektor v tomto smyslu konal na základě vlastně toho rozhodnutí akademického senátu, takže není to úplně asi jednoduchá situace, ale nechci do toho vstupovat. To je prostě autonomie akademické obce, bude to klasický postup a nijak to nesouvisí s tím, co třeba akreditační komise zkoumá na fakultě právnické.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Tolik filosofická fakulta univerzity v Plzni. A teď se vraťme k právnické fakultě. Když byla v roce 93 právnická fakulta v Plzni zakládána, tak zejména z té pražské právnické fakulty byly slyšet hlasy o tom, že to není úplně šťastné rozhodnutí, že s velkou pravděpodobností nebude možno dodržet takovou kvalitu výuky, zejména po personální stránce, na jakou byli zatím všichni zvyklí zejména tady z Prahy. Neměly ty hlasy nakonec pravdu?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Tak je to samozřejmě otázka. O to to byla stejná diskuze, když se zakládala potom fakulta právnická nebo právnická fakulta v Olomouci Univerzity Palackého. Vždycky to je otázka na kolik jsou zde vyučující, jak budou ty i ten obor vlastně obsazen a kvalitně obsazen. Ve většině případů se stávalo, že prostě pražští vyučující jezdili tedy ještě učit do Plzně. Tam nastala také ale zároveň spolupráce s Ústavem státu a práva a pravděpodobně mnozí lidé se domnívali, že vlastně ti akademici, který přijdou pomoci té fakultě do Plzně, tak že mohou vlastně přispět k jejímu rozvoji a bylo to vnímáno, že by snad tedy to mohlo pomoci a že by ta fakulta nemusela být úplně špatná. Jestli to bylo dobré nebo špatné rozhodnutí skutečně nedokážu nyní posoudit. Prostě fakulta je zde a my musíme tedy řešit ty problémy, které jsou kolem ní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vedle té, řekněme, špičky ledovce, která se objevila zejména po článcích v Lidových novinách, to znamená o tom, že to nejužší vedení právnické fakulty v Plzni podle zatím dostupných informací prostě opisovalo jedna z knih svých kolegů a pak z nějakých dalších právnických materiálů, tak už před rokem se v hodnocení akreditační komise, a to hodnocení jste zpracovávala i vy, paní profesorko, objevila vážná výhrada, že plzeňská práva jsou na tom špatně s výukou zejména po personální stránce. Co to tehdy znamenalo a co to možná znamená pro dnešek? Je to obecně málo učitelů nebo málo dobrých učitelů?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Ten problém byl především v tom, že ti učitelé tam zároveň působili ještě na jiných školách a my jsme neměli pocit, že by, zejména pokud se týkalo těch doktorských programů, že by byly dostatečně rozvíjeny lidmi, kteří se skutečně věnují práci na té fakultě. To znamená, my nemáme nic proti tomu, když občas někdo má nějakou přednášku, 1 kurz třeba, posílí se, je to komunikace mezi fakultami, ale tam zejména ty vyučující působili na mnoha dalších, jako soukromých školách. Začalo se objevovat i takové zvláštní propojování, uznávání předmětů. Byla tam celá řada nejasností, ale to personální zabezpečení pro nás bylo prostě dostatek kvalitních vyučujících s dostatečným časovým prostorem pro to, aby se věnovali rozvoji fakulty, rozvoji oboru a rozvoji tedy, nebo spolupráci se studenty. Chyběl tam i věděcký výzkum. My jsme poté zjistili, že tam byla velmi podivná smlouva mezi ústavem státu a práva a právnickou, teda fakultou právnickou, kde bylo rozhodnuto, že bude, nebo obě strany podepsaly, že vlastně bude výzkum probíhat pouze na ústavu státu a práva, což je proti kritériu akreditační komise, protože výzkum musí probíhat na obou institucích, které teda, pokud je to společný nebo sdílený program studijní, doktorská tedy a především to bylo hrozně zvláštní, jak mohl někdo za fakultu podepsat takovouto dohodu, protože to znamenalo, že ta fakulta nežádala o granty. Nežádáli o granty, nezískává peníze na režii, asi 15 procent z každého grantu jde prostě na poštovný nějak, já nevím, všechno tohle. Nemá, většinu knih si do knihoven kupují vlastně ty fakulty z grantů, protože výzkumný grant dostane peníze. Cestovat to umožňuje, zejména potom pro mladý lidi, zapojovat do těch výzkumů prostě mladý doktorandy a tím je udržovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a vy jste na toto upozornili v tom hodnocení, které bylo zveřejněno...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Minulý rok v červnu a k tomu je dlužno dodat, že děkan právnické fakulty, pan doktor Zachariáš je zároveň ředitelem toho akademického pracoviště ústavu státu a práva. To hraje nějakou roli?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
No, ono to, samozřejmě to především ukazuje něco, co trošku vyvolává otazníky a je to takový to propojení mocenský, vlastně nejenom, když jsme si uvědomili, že tam jaksi mnoho lidí rozhoduje nebo málo lidí rozhoduje a dělá řadu rozhodnutí, takže on je ředitelem ústavu státu a práva. Ústav státu a práva je samozřejmě velmi důležitý ústav Akademie věd. Mimo jiné působí jako expertní ústav pro věci majetku státu. Pan děkan byl zároveň i v rozkladové komisi ministerstva školství, kam přicházejí třeba protesty nebo rozklady teda, pokud je nějaké rozhodnutí, které udělá ministerstvo školství na základě třeba doporučení akreditační komise. My jsme tam zjistili další věci, že ty komise jsou, které byly pro obhajobu těch disertačních prací, že jsou velmi podivně sestavovány, i ty obory že jsou takové zvláštní. Když to přeženu a s trochou dávkou humoru nadlehčím, je to jako kdyby stomatolog opravdu obhajoval doktorský titul a jeho oponentem byl někdo z oboru gynekologie. Prostě tam ti lidé patřili do jiných oborů, ale neustále se to točilo, nebo velmi často ty komise měly podobné složení, podobné prostě oponenty, podobné vedoucí a když jsme nahlídli do některých oponentních posudků a říkám, my nezjišťujeme přitom plagiáty, my zjišťujeme obecné podmínky, tak jsme zjistili, že prostě třeba tam byl půlstránkový posudek na disertační práci. To vedlo k našemu...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve chvíli, kdy standardem je mnoha desítek stran.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
/nesrozumitelné/, tak jako posudek nebývá, ten posudek bývá třeba 2 stránky, ale jsou tam základní věci, rozbor toho textu, takže my jsme, to naše konstatování a to rozhodnutí potom pro omezení akreditace, které vycházelo z toho, že tam nebyla věda, výzkum, nedostatečné personální zabezpečení, bylo vlastně i toto, ta jistá netransparentnost toho disertačního řízení, jako těch teda obhajob disertačních prací, což pro nás je jistý signál, že vlastně může docházet k zneužívání, protože právě pokud je to transparentní, pokud víte, jak jsou dopředu komise, víte, že jsou tam odborníci špičkoví z různých pracovišť a že prostě, tak to, že by to bylo zneužito, je dost málo pravděpodobné, i když třeba plagiát nemusí ta komise nutně objevit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Ale tohle bylo prostor, který nás opravdu zarazil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Použila jste 2 slova nebo 2 spojení. jednak mocenské propojení ve chvíli, kdy jste mluvila mezi akademických pracovištěm a samotnou právnickou fakultou v Plzni a teď zneužívání. Tak co je tedy pod tím vším? Figurují v celé té věci zatím zejména díky těm prokázaným, nebo zatím ještě ne zcela prokázaným, plagiátům, 3 jména z vedení fakulty, to je personálně propojeno s akademickým pracovištěm ústavu státu a práva, které mimo jiné pracuje i pro stát. Dá se k tomu připojit to, co je například zmíněno v tom dnešním článku v Lidových novinách, že absolventy plzeňské právnické fakulty je mnoho činných politiků? Jako například starosta Prahy 5 Milan Jančík, chomutovská primátorka Ivana Řábková, poslanec za ODS Marek Benda, šéf PR oddělení v Lidovém domě, tedy ČSSD Petr Dimun, který k tomu celému mimochodem dodává, to je zajímavá věta. Petr Dimun trvá na tom, že neudělal jedinou zkoušku a je mu záhadou, jak mohl postoupit do 2. ročníku. Dá se to nějakým způsobem spojit?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
No, já mám obavy, že asi ano, ale hrozně těžko se to samozřejmě prokazuje. Pro nás, jako ten můj první dojem, který jsme měli po návštěvě tý fakulty, tak prostě byl, že v tom mají neuvěřitelný nepořádek. Způsob přijímání, zvláštní přijímací zkoušky pro lidi specielně z Karlových Varů. Obrovský věci, který prostě byly neprůhledný, nejasný, ale pořád se daly vysvětlit jako prostě akademičtí pracovníci a nedělají, prostě mají v tom nepořádek, byť mně to přišlo zvláštní, že zrovna právníci tedy, kteří by tyhle ty věci pro ně mělo být velmi jednoduché, že teda jako to dají do pořádku a vlastně, takže i v tý správě je řečeno, že mají udělat toto, toto, toto, že to mají odstranit a s tím ještě pak souviselo to omezení akreditace. Přišlo mi divný, protože už jsme dělali hodnocení mnoha institucí, upozorňuje na určité problémy a samozřejmě leckdy se najdou nějaké věci, které nejsou úplně jasné nebo nejsou přesně podle pravidel, tak vždycky byla okamžitá reakce, že se snažili teda, to uznali, řekli ano, tady na tomhle máme nepořádek, my to dáme dohromady a bude to. Tady vlastně byl jakoby vyhlášen boj akreditační komisi ve smyslu, že neustále se snažilo vedení fakulty vlastně místo aby, protože měli asi tři čtvrtě roku na odstranění nedostatků v tom smyslu, že jim končila akreditace doktorského studia, vlastně ta naše sankce nebyla vůbec žádná, protože oni mohli ještě přijmout ten rok ty studenty a vlastně kdyby to odstranili, všechny ty nedostatky, tak vlastně při reakreditaci by neměli žádný problém. A najednou oni skutečně začali argumentovat vším možným, nejparadoxnější pro mě bylo, že prostě ústav státu a práva, který tedy to s nimi, to studium, organizuje, nebo teda je za něj zodpovědný, tak že nebyl oficielně informován, přičemž tedy děkan byl zároveň ředitel toho ústavu a my jsme tedy jednali s děkanem, takže já už pak jsem si říkala:" Tak teď mám vědět, jestli s ním jednám jako s děkanem nebo jako s panem ředitelem." Mělo to občas skutečně tyhle komické stránky, ale najednou jsme začali mít pocit, že teda je to divná reakce, vlastně neadekvátní reakce tomu, co my jsme jakoby vyslali jim signál:" Máte nepořádek, dejte si to dohromady, ať nemáte nějaký problémy do budoucna."

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy že ta reakce byla příliš silná.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Byla příliš silná, jako absolutně nepřipustit, jo. To znamená věci...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co to znamená podle vašeho názoru?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Jako já budu říkat čistě osobně svůj názor a svůj dojem, který nechci, aby to bylo jménem akreditační komise v téhle chvíli. Můj dojem bylo, že nejenom ta transparentnost není žádoucí. Rozumíte, když řeknu:" Tady máte problémy, dejte to do pořádku," a celý, místo toho, aby řekli:" Ano, my tohle to bereme a prostě opravdu už to bude příště v pořádku," tak vlastně to byla snaha shodit tedy akreditační komisi jako takovou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč by ta průhlednost nebo transparentnost neměla být žádoucí? Proto, že jsou do toho zapleteni politici?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Protože může být jenom třeba velice výhodný, že nikdo příliš nesleduje jak vypadají komise pro obhajoby disertačních prací a když to nikdo příliš nesleduje, tak to znamená, že můžete dát ty diplomy nějakým jiným způsobem. Pokud máte přijímací řízení, které je neprůhlední, tak to znamená, že můžete přijmout určité okruhy lidí, kteří si přejete přijmout. To vůbec neznamená, to bych chtěla říci, to neznamená, že tohle vy se dotýkalo nebo že by to znamenalo, že každý student takhle přijde a má toto, ale vlastně když to je netransparentní, tak můžete mít specifický přístupy k určitým jedincům, ale zase, já bych tady byla hodně opatrná jako říct, že nedomnívám se, že prostě každé jméno významné osobnosti, která vystudovala v Plzni znamená nutně, že ten člověk prostě nestudoval a dostal nějaké výhodné podmínky. My samozřejmě sledujeme nebo hledáme nějaké zdroje informací, teď teda před matriku studentů, kde zatím tedy jsme si udělali pro doktorandská studia pohled na to kdy tedy někdo studoval velmi krátce, to znamená za půl rokem tedy doktorskou práci obhájenou a všechny zkoušky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon. Po půl roce ukončené doktorské studium?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Mám pocit, že to bylo dokonce, ano, mám pocit, že to bylo i kratší dobu, že jsme tam nalezli, ale tam je potřeba, já zase vůbec nechci nyní uvádět jména, protože my potřebujeme vědět, jestli čirou náhodou nešlo o někoho, kdo třeba nedokončil doktorská studia, řekl:" Vzdávám se teď doktorských studií a za rok se přihlásil, udělal přijímačky a byly mu uznány zkoušky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom abych tomu správně rozuměl. Vedle těch jmen, která jsem citoval, a citoval jsem Lidové noviny, tak je velice pravděpodobné, že tam bylo ještě mnoho dalších jmen, řekněme, z oblasti činných politiků?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takhle. Já bych opravdu nechtěla ty spekulace provádět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To po vás nechci.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Ale minimálně našli jsme asi 5 jmen, kde jsme zjistili a nejsou, jsou to lidi působící nebo byli v různých vazbách třeba na některé politiky nebo ve vysokých funkcích ve státní správě, kde byly kratší, jako byly, řekněme, velmi krátké, na doktorskou práci běžně velmi krátká období, ale říkám znova, my musíme nejdříve, než cokoliv řekneme...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Musíme zjistit, jestli to nebylo normální, transparentní, přešel z jiné školy, uznaly se mu zkoušky a tak dále, protože to skutečně není možné vytvářet paniku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Půjdeme i do magisterských, teda asi, sledovat délku studia pětiletého magisterského.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Mým dnešním hostem je předsedkyně akreditační komise ministerstva školství a také politoložka VŠE v Praze Vladimíra Dvořáková. Součásti toho, o čem se teď mluví ohledně plzeňské právnické fakulty, je to zjištění, že místní fakultní knihovně chybí asi 3 desítky disertačních prací, což jsou práce, na jejich, kromě jiného, na jejich základě se také uděluje doktorský titul a ty by měly být prostě publikovány například v dané knihovně. Co to může znamenat, že tam nejsou ty práce?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Já myslím, že se to netýká jenom disertačních, ono se to týká i rigorózních, to jest těch prací, za které se dostává ten titul JUDr. Může to být, vysvětlení může být nejrůznější. Část prací může mít utajované skutečnosti, to znamená i když práce se musejí zveřejnit, tak v momentě, kdy se třeba pracuje s velmi citlivými daty, zpracovává se nějaká firma a tak dále, dělá se tom, příklad, tak tam se prostě potom ty práce nezveřejňují nebo nejsou volně přístupné, ovšem tyto práce musejí být k dispozici pro akreditační komise, když si je vyžádá. Já bych chtěla říci, že my jsme v této chvíli, protože to hodnocení znova probíhá od června, to není nic, co bysme začali dělat aktuálně, teď do 10. října máme dostat podklady, to bylo rozhodnuto předtím, než tato kauza začala. Tváří v tvář těch věcí, co se nyní děje, jsme požádali děkana fakulty, aby nám sdělil seznam prací, které nejsou zveřejňovány nebo nejsou zveřejněné, to znamená nejsou veřejně přístupné. Sdělil nám důvod, proč nejsou, třeba právě ty utajované skutečnosti a sdělil nám kde jsou ty práce i s posudky k dispozici, aby je mohla akreditační komise vidět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ta odpověď?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
To, my jsme to dělali, tento týden jsme to posílali děkanovi a zase, ta odpověď by měla přijít, řekněme, do toho 10.října, ale zároveň jsme, protože já, to tam, je tam napjatá atmosféra a podezřívá už každý každého a někdy možná ty teorie jsou až příliš konspirativní, tak my jsme zároveň požádali rektora, aby co nejdříve, to jest takřka bezprostředně, pověřil osobu, která bude, udělá inventarizaci všech prací, za, fyzicky je bude vidět v tý knihovně, bude zodpovědná za to, že ty práce a udělá seznam prací, které v té knihovně k danému datu, a to doufám, že bude třeba k dnešku nebo k úterku, v té knihovně nejsou. To byla žádost, to my jsme poslali rektorovi, ve čtvrtek jsme to posílali i faxem zároveň, aby teda to mohlo být uděláno, aby jsme měli opravdu jistotu, že už se nebude s žádnou prací manipulovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. A teď toto nějakým způsobem proběhne, vy nějakou odpověď od pana děkana bezesporu dostanete, dostanete ten seznam těch prací. Jakým způsobem bude dál akreditační komise ministerstva školství k té situaci přistupovat? Co by mělo být výsledkem vaší práce?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Tak já chci říct jenom to, že ty podklady, který my dostaneme toho 10. slouží pro to, abychom se připravili na návštěvu. Ta návštěva už je taky, datum je dané, oznámili jsme ho tedy děkanovi, ještě odpověď jsme teda nedostali, i rektorovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdy tam dorazíte?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Dorazíme tam, tak datum už jsme jim oznámili, takže 23.října tedy byl ze strany akreditační komise sděleno, že přijede na návštěvu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není možné, že...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Já vím, že se vám to zdá, že je to brzy, ale proto my jsme si...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nenene, to jsem vůbec nechtěl říct, naopak...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Že je to pozdě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Naopak jsem chtěl říct, jestli náhodou vás tam nebude čekat, nevím, do jaký míry je možné to vystavět, ale vystavěna nějaká Potěmkinova vesnice?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Samozřejmě, to riziko může být v tom smyslu, že proto my jsme žádali o tu reakci u pana rektora, aby zajistil ty publikace. Tohle to je jedna z věcí, kterou my prostě chceme mít potvrzený a já doufám, že tedy pan rektor zasáhne v tomto smyslu a že to bude provedeno a provedeno zodpovědně. Záleží také na akademické obci, aby skutečně to trošinku si možná pohlídala, ale jiná věc je, my tam chceme jednat nejenom s děkanem, my tam chceme jednat i se všem vedoucími oborů doktorských, to znamená i s lidmi, kteří v současný době upozorňovali na to, že jsou tam problémy na té fakultě, to znamená se všemi, kteří odpovídají za to doktorská studia i zástupci studentské komory akademického senátu i se zástupci senátu a se zástupci rektorátu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Širší okruh lidí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď, paní profesorko, se přenesme přes to, co se bude dít 23.října, že už budete mít v ruce prostě nějaké materiály, na jejichž základě budete moci asi do toho nahlédnout o něco více, než možná můžete teď. Tak co může být na konci? Je vůbec možné, aby právnická fakulta nebo jakákoliv fakulta, která je v takovém, řekněme, personálním rozvalu, kolem které se vrší taková podezření, byť zatím třeba ne úplně podložená tvrdými fakty. Může prostě dál fungovat? Může příští rok otevřít další 2 doktorandské, doktorandská, další 2 doktorandská studia, přijmout další studenty a vesele učit dál?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Já nechci předjímat rozhodování akreditační komise. Já prostě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvte za sebe.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Pokud ty věci by byly, pokud ty věci by byly skutečně takto, co ten dojem je a vytváří se, tak já, samozřejmě to je potom otázka vůbec na jiné orgány, akreditační komise si nemůže hrát na detektivy, ta prostě hodnotí fakultu, takže to by pak bylo už i jiné řízení a dělal by to někdo jiný, to vyšetřování, pokud bychom opravdu měli, řekněme, jasnější představu, že skutečně to vypadá takto, ale...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Předpokládám, že mluvíte o Policii České republiky.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Předpokládám, že by to muselo se prostě šetřit tímhle tím způsobem, pokud bysme ty signály, který máme, opravdu vypadaly potvrzeně. Druhá věc je, že my to budeme znovu jednat a budeme mít, máme nejrůznější možnosti. Za prvé je to opět omezení akreditace, to znamená ta rovina, kdy je zákaz přijímání studentů pro danou fakultu. Je samozřejmě taky otázka s kým my budeme jednat a nebudeme jednat. Budemeli jednat s vedením fakulty, které je tam v současnosti, tak mám trochu obavy, že po všech těch věcech, které vlastně to jednání doprovázelo a to, že s velkou pravděpodobností jsme dostali nepravdivé, zavádějící informace a tak dále, tak mám pocit, že asi akreditační komise bude mít dost obavy čekat, že se udělá nějaká náprava nebo že nějakým způsobem to bude řešený a bude skutečně asi mít strach jako tu fakultu dále nějakým způsobem bez nějakých omezení nechávat. Pokud by třeba bylo jiné vedení fakultu, zase by akreditační komise mohla říct:" Dobře, počkáme půl roku."

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak nebudeme, nebudeme předbíhat.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Ale to je jiná věc, která prostě záleží na nich, ale to záleží opravdu na tý situaci, jaká bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, které byly věnovány zejména situaci na plzeňské právnické fakultě. Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství byla dnes mým hostem. Děkuji za vás čas a hezký večer.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, politoložka VŠE v Praze:
Vám také.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio