Vladimíra Dvořáková: Babišovi se daří vytvářet dojem oběti. Lidé moc nevidí alternativu

5. prosinec 2019

Nejvyšší státní zástupce obnovil trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Do Česka zároveň dorazil finální evropský audit o jeho střetu zájmů. Jak to zamíchá politickými kartami?

 

Čtěte také

Opozice volá po vyjádření nedůvěry vládě, pokud premiér Babiš pod tíhou evropského auditu neodstoupí. Podle Vladimíry Dvořákové to sice nemá velkou šanci na úspěch, ale aspoň strhává pozornost veřejnosti.

I kdyby opozice uspěla, hrozí, že prezident Zeman pověří sestavením nové vlády opět Andreje Babiše. Anebo ho nechá vládnout v demisi. „Vláda vlády bez důvěry není dobrá jak z hlediska její legitimity, tak z hlediska kvality demokracie,“ varuje Dvořáková.

Prezident vs. premiér

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

„Moment trestně stíhaného premiéra a jeho rodiny posílil postavení prezidenta. Bylo to hezky vidět v létě, jak premiér pravidelně jezdil do Lán, když řešil obsazení pozice ministra kultury. To už působilo skoro až legračně. Pak jsme viděli, že jakmile bylo trestní stíhání zastaveno, premiér najednou vyrostl,“ popisuje Dvořáková.

„Miloš Zeman tehdy okamžitě řekl, že v případě obnovení stíhání vydá abolici. Premiér na to řekl: Nikdy bych ji nepřijal. Na jeho odmítnutí je tedy nutné se podívat i z hlediska těchto mocenských nuancí.“

Premiér jako oběť i chlebodárce

„Andreji Babišovi se dlouhodobě daří vytvářet dojem oběti,“ říká politoložka. Je to taktika známá nejen z politického marketingu, který tým kolem premiéra velmi dobře ovládá. Schopnost převést soustředěný útok ve svůj prospěch umožňuje Babišovi neztrácet voliče navzdory závažnosti obvinění, jimž čelí, myslí si.

Problém je podle ní ale i v tom, že lidé moc nevidí alternativu. A návrat k chaosu ve stylu Nečasovy vlády je neláká. Babišovi hraje do karet i růst ekonomiky, který na rozdíl od období škrtů před rokem 2013 umožňuje vycházet vstříc sociálně slabým skupinám.

Další témata rozhovoru: summit NATO o jednotě aliance; audit Evropské unie a schvalování rozpočtu na příští rok; korupce ve světle evropských dotací.

Spustit audio

Související