Vláda zvýšila platy zdravotníků a pracovníků v sociálních službách

8. prosinec 2014
Zprávy

Platy zaměstnanců ve zdravotnictví se od nového roku zvýší o pět procent. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Po letech se podle něj také podaří napravit alespoň část dluhu vůči sociálním pracovníkům. Kabinet totiž od ledna potvrdil další nárůst platů zaměstnanců v sociálních službách, tentokrát o čtyři procenta.

Naposledy se mzda v sociální sféře zvýšila o tři a půl procenta na začátku listopadu.

„Součet těchto dvou navýšení od 1. listopadu a od 1. ledna bude celkem činit sedm a půl procenta a na toto navýšení jsou zajištěny finanční prostředky v rámci zákona o státním rozpočtu,“ uvedl premiér.

Na velmi nízké výdělky těch, kteří se starají o seniory či postižené, dlouhodobě poukazovaly zdravotnické odbory. Podle jejich předáků měsíčně dostávají kolem 12 tisíc korun čistého.

„Jsem rád, že se nám daří platit alespoň část dluhu, který vůči lidem pracujících v těchto profesích tady byl,“ podotkl Sobotka.

Většině zaměstnanců veřejného sektoru kabinet přidal letos od listopadu 3,5 procenta. Lékaři, sestry a další pracovníci zdravotnických zařízení ale víc peněz zatím nedostali, výplaty nemají totiž ze státního rozpočtu, ale ze zdravotního pojištění.

Tam výdaje upravuje úhradová vyhláška, nová bude pro příští rok a počítá už s takovým navýšením příjmů za péči, aby nemocnice mohly přidat pět procent. Podle ministerstva práce se změna dotkne více než 92 tisíc lidí. Pětiprocentní zvýšení jejich platů má vyjít na 1,88 miliardy korun.

autoři: dka , Ondřej Látal
Spustit audio