Vláda si nechá nacenit vepřín v Letech. Od majitelů chce odkoupit pozemky i budovy

7. listopad 2016

Na vepřín v Letech u Písku si ministři nechají udělat znalecký posudek, v pondělí o tom rozhodla vláda. Vepřín stojí na místě bývalého internačního tábora pro Romy. O jeho získání a následném ukončení provozu se jedná už řadu let. Znalecký posudek by teď měl určit cenu pozemků a nemovitostí zemědělského zařízení. Na základě toho budou moct ministři dál jednat s akcionáři.

„Samozřejmě, že určitá jednání proběhla a na základě těchto jednání zástupci akcionářů vůbec připustili možnost jednání o odkoupení tohoto areálu. Tak to je velký posun. Teď se dostáváme k tomu druhému kroku, kdy je třeba udělat to zhodnocení,“ řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Vláda rozhodla o zadání posudku na ocenění pozemků pod vepřínem, aby stát mohl pozemky odkoupit. Majitelé doposud upřednostňovali variantu, podle které by kabinet zajistil výstavbu podobného zařízení v podobné lokalitě. Vláda preferovala přímý výkup nemovitosti od společnosti AGPI, která vepřín vlastní. Vyřešit dlouholetý problém bylo jednou z priorit ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Čtěte také

„Bavíme se o ceně pozemků a nemovitostí, nikoliv chovaných zvířat, aby se mohl udělat další krok v dohodě s majiteli tohoto vepřína. Aby stát, tedy ministerstvo kultury, mohlo tento pozemek odkoupit, aby jednou provždy tato problematika byla vyřešena,“ upřesnil v pondělí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

AGPI: bude záležet na ceně

„Nejdříve obě strany musí ten posudek, respektive tu cenu, která bude na jeho konci, vidět. Teprve potom je možné vůbec začít komunikovat o případném odkupu,“ místopředseda představenstva AGPI Jan Čech. Firma si podle něj nechala vypracovat vlastní studii. Tu pak porovná s posudkem, který na jednání předloží vláda.

Herman už v srpnu prohlásil, že je vláda blízko dohodě o odkoupení. Podle AGPI ale tehdy nedostala společnost ze strany státu konkrétní nabídku.

03150835.jpeg
autoři: ČRo , kso
Spustit audio