Vláda reaguje na omikron: Karanténa a izolace jen na pět dní. Poté buď PCR test, nebo nošení respirátoru

6. leden 2022

Karanténa a izolace u onemocnění covid-19 bude kratší. Vláda rozhodla o tom, že potrvá jen pět dní. Změna začne platit od úterý 11. ledna. Doposud jsou lhůty u karantény a izolace dvoutýdenní. Premiér Petr Fiala (ODS) to odůvodnil zkušenostmi ze zahraničí, z dat totiž vyplývá, že varianta omikron nakažlivější než dosavadní varianty koronaviru, péči v nemocnicích ale potřebuje méně lidí. Podrobnosti uslyšíte v Koronafokusu Ondřeje Vaňury. 

Omikron má totiž proti předchozím variantám koronaviru jiné vlastnosti. Je rychlejší ve všech směrech. Nejen v šíření, ale také v inkubační době. A rychleji klesá i virová nálož v těle.

Své dotazy můžete posílat na mail covid@rozhlas.cz.

Na základě těchto poznatků se doba zkracuje, aby kvůli velkému počtu lidí v karanténách nechyběli zaměstnanci v klíčových odvětvích. Nejen ve zdravotnictví, ale také třeba v dopravě a tak podobně.

Zkrácení lhůty na pět dnů už koncem prosince doporučilo například Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech.

Čtěte také

Podobně mluví i někteří čeští epidemiologové. Například Petr Smejkal, který je zároveň členem Národního institutu pro zvládnutí pandemie, by ovšem na konci – především u karantény po rizikovém kontaktu – po pěti dnech uvítal ověřovací antigenní test.

„Odpovídá to dynamice průběhu onemocnění, jen bych karanténu ukončoval antigenním testem. Protože nevíme, jestli se u člověka v karanténě nebude v té době covid rozjíždět, i když by se to nemělo stát,“ navrhuje Smejkal.

Epidemiolog by vnímal ověřovací antigenní test jako jakousi bezpečnostní pojistku. Takové testování ale nedoporučuje ani Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v USA.

Karanténa, nebo izolace

Do izolace musí lidé s potvrzenou nákazou, v karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem.

Od úterý 11. ledna budou muset do karantény i lidé, kteří covid prodělali v posledním půl roce, nebo byli očkovaní. Až dosud byli považováni za bezinfekční.

Čtěte také

Pět dní karantény i izolace se začíná počítat dnem, který následuje po rizikovém kontaktu, nebo pozitivním výsledku testu.

Karanténa navíc nastává i po případném pozitivním antigenním testu třeba v zaměstnání. Pokud si v takovém případě otestovaný zajde na PCR test a ten bude negativní, karanténa mu ihned končí.

V ostatních případech bude muset člověk po konci karantény, nebo izolace dle ministerstva zdravotnictví nosit dalších pět dní respirátor. Ověřovací test tedy nutný nebude.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Dnešní Koronafokus připravil Ondřej Vaňura.

Spustit audio

Související