Vláda oznámila další zpřísnění opatření proti koronaviru. Od středy se zavřou restaurace i školy

13. říjen 2020 08:43

Česko čeká další zpřísnění opatření proti koronaviru. Od středy přestanou chodit do školy žáci prvních stupňů základních škol. Zavřou se také všechny restaurace a bary a na jednom místě se bude moct sejít maximálně šest lidí.

Učitelé na prvních stupních základních škol musejí od středy do 1. listopadu vyučovat distančně. Zavřené tak nově budou kvůli šíření koronaviru všechny školy kromě mateřských. Po jednání vlády to oznámil ministr školství Robert Plaga za hnutí ANO. Podle něj se pro žáky na druhém stupni základních škol od středy ruší i kombinovaná výuka, kdy se polovina tříd učila online a druhá ve škole. „První stupeň jsme nechtěli zavírat, ale rozhodli jsme se k tomu po vyhodnocení všech rizik,“ vysvětlil Roman Prymula.

Robert Plaga se rodičům a učitelům omluvil za takto překotné změny, ale nárůst počtu nakažených to podle něho vyžaduje. Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO budou podobně jako na jaře vyčleněná školní zařízení, aby se zajistila péče o děti zdravotníků. Pokud by si totiž tito rodiče vzali ošetřovné a zůstali s dětmi doma, mohlo by to výrazně ovlivnit chod nemocnic.

Další opatření

Restaurace, bary a kluby budou od středy úplně uzavřené. Fungovat můžou jen výdejní okénka, ale maximálně do 20.00 hodin. Na jednom místě se pak bude moct sejít maximálně šest lidí - to platí pro vnitřní i vnější prostory. A zakázaná bude i konzumace alkoholu na veřejnosti.

Už od úterní půlnoci až do odvolání platí povinné nošení roušky i na zastávkách veřejné dopravy.

Většina zmíněných opatření by měla skončit spolu s koncem nouzového stavu, tedy v úterý 3. listopadu. Děti by se měly vrátit do škol už o den dříve, v pondělí 2. listopadu. Babiš zároveň řekl, že pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou tato přijatá opatření zmírněná už dříve.

autoři: Andrea Kubová , jp
Spustit audio