Vláda Ostravě půl miliardy korun na vědeckou knihovnu nedá

15. září 2010

Necelé půl miliardy korun ze státního rozpočtu vědecká knihovna v Ostravě nedostane. Rozhodla tak vláda. Podle premiéra Petra Nečase teď není v rozpočtu volných 490 milionů korun na výstavbu knihovny. Nová stavba je přezdívaná černá kostka a potřebná stavební povolení už má.

Premiér Petr Nečas vidí selhání s financováním stavby knihovny na straně vedení Moravskoslezského kraje. „Tam došlo k fatální chybě, že tento projekt byl vyřazen z možnosti financování ze strukturálních fondů,“ řekl premiér.

Hejtman Jaroslav Palas považuje rozhodnutí vlády za skandální. S kritikou nesouhlasí. „Pan premiér evidentně neví, o čem mluví, protože Moravskoslezský kraj použil finanční prostředky Evropské unie pro školství a zdravotnictví, které byly profinancované. A my jsme tyto finanční prostředky nahradili vlastními. My jsme měli na část knihovny dost,“ řekl hejtman.

Novostavba knihovny podle návrhu brněnského ateliéru KUBA & PILAŘ architekti, přezdívaná 'černá kostka', má již vydané stavební povolení. Za přípravy včetně projektové dokumentace kraj zaplatí přes 56 milionů korun.

„Určitě budeme do budoucna hledat nástroje, jak to zafinancovat. Nejlépe by to bylo samozřejmě cestou strukturálních fondů Evropské unie, ale v tomto případě by to vyžadovalo změnu postoje Moravskoslezského kraje, nikoli změnu postoje vlády,“ dodal premiér Nečas.

autoři: mik , tif , vav
Spustit audio

Více z pořadu