Vláda dá 600 milionů korun na kompenzace zemědělcům za loňské sucho

30. březen 2016

Ztráty při loňském suchu zemědělcům částečně uhradí stát. Vláda na kompenzace vyčlenila 600 milionů korun. Peníze by měly dostat podniky, kterým sucho snížilo úrodu alespoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky.

„Týká se to zemědělců, kteří dělají takzvané citlivé komodity, především ovoce, zeleninu, brambory, chmel, cukrovou řepu. Zemědělec bude muset prokázat z účetnictví, že mu ztráta vznikla, a potom mu bude hrazena část nákladů,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Takže bavíme se o tom, že bude hrazeno řekněme 10 až 20 procent nákladů, které zemědělec na tu komoditu měl. Zdaleka nemůžeme mluvit o tom, že by zemědělec měl kompenzovaný celý výpadek tržeb za danou komoditu,“ upřesňuje ministr.

Vláda podle Jurečky použije 300 milionů z rozpočtové rezervy, zbytek musí najít v rozpočtu svého resortu. Původně ministerstvo zemědělství navrhovalo na kompenzace rozdělit jednu a čtvrt miliardy korun.

Zemědělci vítají alespoň částečnou kompenzaci

„Buď nic nebo něco – tak je lepší to, co je. Nicméně se očekávalo více, čili je to určité krytí nákladů,“ ocenil alespoň nějakou kompenzaci Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Právě zelináři patří k těm zemědělcům, kterým sucho nejvíce uškodilo. Škody vypočítali na 120 milionů korun, dostanou přibližně 20.

Ten, komu sucho snížilo úrodu alespoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky, dostane 10 procent průměrných nákladů. Pokud by dokázal, že mu sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohl by získat až pětinu průměrných nákladů.

Podpora se bude krátit, pokud nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy. To pojištění může být trochu oříšek pro ty, kterým sucho uškodilo nejvíc. Totiž pro chovatele skotu, kteří kvůli uschlým loukám a malé úrodě krmné kukuřice měli pro svá zvířata málo krmení.

„A vedlo to k tomu, že se musela nakupovat krmiva. A v situaci, kdy je výkupní cena za litr mléka nějakých 7,20 koruny tak to velice ztíží situaci. Takže za každou korunu jsme rádi,“ popsal předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček.

autoři: jhn , vma
Spustit audio