Vláda chce prosadit novelu služebního zákona. Opozice chystá obstrukce

15. červenec 2014

Na dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny chce vláda prosadit novelu takzvaného služebního zákona. Předloha definuje pravidla pro jmenování, odvolávání a odměňování státních úředníků. Proti návrhu ostře vystoupila opozice.

Nesouhlasí s podobou služebního zákona a jeho přijetí je připravená zdržovat obstrukcemi.

Podle člena vedení poslaneckého klubu ODS Jana Zahradníka ale opozičním stranám nevadí zákon jako celek. Problematické jsou prý jen některé pasáže.

„Ta norma samozřejmě je potřebná a unie ji od nás vyžaduje, ale například ten bod, který bude stanovovat generální ředitelství státní správy a superředitele, to je podle mého názoru problematické a zbytečné. ODS spolu s další opoziční stranou TOP 09 přijdou s návrhem, který toto bude negovat,“ uvedl.

Opozice se také obává, že nový zákon povede k neodvolatelnosti úředníků. Například šéf ODS Petr Fiala tvrdí, že vláda chce dosadit na pozice své lidi a zabetonovat tak státní správu.

„Stávající úřednická garnitura, kterou tam sociální demokracie a hnutí ANO dosazuje, bude stabilizovaná ještě dlouhá léta. Čili tam kolem toho chceme skutečně významně hovořit a vyptávat se koalice na to, co tím tedy vlastně má v úmyslu,“ dodal Zahradník.

Podle poslance za KSČM Pavla Kováčika Česká republika služební zákon potřebuje a jasná pravidla je třeba nastavit:

„Jenom mám pocit, že každá další verze, se kterou vládní koalice přichází, je horší a horší. A docházíme k tomu, že zákon, který byl přijat v roce 2002 a jehož účinnost byla tolikrát i za pravicových vlád odložena, už to tady mohlo být dávno, je přeci jen lepší, než co se nám nabízí teď.“

Čtěte také

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval opoziční poslance, aby přijetí zákona nezdržovali. Obstrukcemi prý opozice poškodí hlavně zájmy České republiky.

„Pokud ho budou blokovat, tak současně blokují čerpání více než 500 miliard korun z fondu Evropské unie. S těmito prostředky samozřejmě přijdou investice, s těmito prostředky přijdou nová pracovní místa a s těmito prostředky přijde hospodářský růst,“ upozornil.


Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Mimořádné zasedání dolní komory začíná ve dvě hodiny odpoledne. Vláda se na ní bude snažit prosadit dvacítku zákonů, například také zvýšení spotřební daně na tabák, sníženou sazbu DPH nebo zrušení dalších zdravotnických poplatků.

ODS navrhuje 15procentní jednotnou sazbu DPH. „Nižší sazba znepřehledňuje systém, zvyšuje riziko daňových úniků a také nemusí znamenat snížení cen. Část ušetřené sazby si prodejci mohou ponechat,“ domnívá se Zahradník.

Čtěte také

ODS stojí také proti zrušení zdravotnických poplatků. Podle Zahradníka to bude znamenat výpadek v příjmech nemocnic:

„Poplatky stanovily určitou realitu, že zdravotnictví není zadarmo, že nějakou částku je třeba připlácet. Lidmi byly poplatky celkem přijímány. Určitě budou znamenat výpadek v příjmech nemocnic, pokud bude systém poplatků doražen návrhem, který dneska budeme projednávat.“

autoři: blč , mkk , rok ,
Spustit audio