Vítězslav Hradil: Bolí vás páteř? A není za tím stres?

Hned první větou okomentoval rehabilitační lékař Vítězslav Hradil způsob, jakým ve studiu sedává moderátor Jan Pokorný. Nešlo o příliš pochvalná slova. Jak to, že si špatné držení těla neuvědomujeme? A z jakého důvodu se začneme svým tělem zabývat až v momentě, kdy nás začne bolet páteř?

„Dnešní civilizace je postavena špatně,“ zamýšlí se Vítězslav Hradil a připomíná, že většina z nás má jen velmi omezený pohybový rozsah. A to kvůli sedavému zaměstnání, špatným stolům a židlím nebo nevhodně natočeným monitorům počítačů.

Co je tedy dobrý pohyb? Podle Vítězslava Hradila je to ten, který nepřetěžuje anatomické struktury. Špatný pohyb si však většinou neuvědomujeme, protože se projeví třeba za několik let. Počítače, automobily a další výdobytky civilizace podle něj jen zhoršují stav našeho pohybového aparátu.

Čtěte také

Velkou roli hraje také stres. „Na podkladě stresu vzniká špatné držení těla, dojde ke svalové disbalanci,“ popisuje. Dlouhodobý stres tak může být příčinou bolestivých stavů a má také přímý vliv na imunitní systém. „Může dojít i k neurologickým nebo onkologickým onemocněním,“ varuje.

Jak poznáte dobrého fyzioterapeuta? A proč Vítězslav Hradil upozorňuje, že některé pochody těla nemůžeme urychlit? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio