Vítězové soutěží Firma roku 2011 a Živnostník roku 2011

8. prosinec 2011

Hosty Jiřího Chuma byli vítězové soutěží Firma roku 2011 a Živnostník roku 2011. Těmi se stali Ladislav Steinhauser, majitel stejnojmenné jihomoravské firmy vyrábějící maso a masné produkty, a živnostník David Vlk provozující síť hudebních zkušeben. Oba se přitom k podníkání dostali vlastně jen tak mimochodem.

Živnostník roku David Vlk díru na trhu objevil v podstatě náhodou, protože se pokoušel najít zkušebnu pro vlastní kapelu. Poté založil síť zkušeben po celé ČR. Dnes jich provozuje padesát.

„Národ bez kultury není národem,“ říká David Vlk. Upozorňuje, že v soutěži Živnostník roku se na rozdíl od Firmy roku nepromítají ekonomické výsledky. I proto musí provozovatel hudebních zkušeben přiznat: „Jednou jsme dole, jednou nahoře.“

Ladislav Steinhauser naproti tomu provozuje prosperující potravinářskou společnost. Ta dělá dražší, ale kvalitnější výrobky. Motto Steinhauserova podniku je: rozumná kvalita za rozumnou cenu.

„Slevit v cenách nehodláme, raději budeme prodávat kvalitní zboží než množství nekvalitního,“ říká Ladislav Steinhauser, který zároveň sám přednáší na vysoké škole a jeho velkou láskou je focení.

V přednáškách radím studentům, aby se praxe nebáli, říká Ladislav Steinhauser

Zatímco Davida Vlka přivedla k provozování zkušeben láska k hudbě, Ladislava Steinhausera do oboru přivedla škola. „Přednášel jsem na Veterinární univerzitě v Brně a chtěl jsem si ověřit, zda to, co přednáším, umím i v praxi,“ vzpomíná Ladislav Steinhauser na experiment, který jeho podnik dovedl až k titulu Firma roku 2011. Praxe je podle něj o něčem jiném než teorie. „Je dobře, když studenti mají velké teoretické znalosti, ale neměli by se bát vzít něco skutečně do ruky, neměli by se bát praxe.“

To však nebylo vše, nač se moderátor Jiří Chum zeptal. Co je základem každého úspěšného podnikání? S jakými překážkami bojují nejčastěji tuzemští živnostníci? I na tyto zapeklité otázky v rozhovoru zazněly odpovědi.

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Steinhauserem a Davidem Vlkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio