Vítězné filmy z Cannes, Berlína i Benátek promítá festival Be2Can, nabízí i sedmkrát Paola Sorrentina

5. říjen 2017

Začala přehlídka filmů Be2Can. Nabízí snímky, které výrazně uspěly na třech největších světových filmových přehlídkách v Cannes, Berlíně a Benátkách. Odstartovalo ji tragikomické drama švédského scenáristy a režiséra Rubena Östlunda Čtverec. Film definuje napětí mezi liberálními hodnotami a sobectvím, a otevírá tak otázky týkající se dnešní Evropy.

Festivalová představení Be2Can letos uvádějí pražská kina Lucerna, Evald a Světozor. V doprovodném programu čtvrtého ročníku festivalu lze najít také přednášky věnované například švédskému filmovému sociologovi a držiteli Zlaté palmy z Cannes Rubenu Östlundovi, z jehož dílny zahrnuje kolekce festivalových filmů kromě zahajovacího také snímek Vyšší moc, dále přednímu ruskému filmaři Andreji Zvjagincevovi či italskému oscarovému režisérovi Paolu Sorrentinovi.

Podle uměleckého ředitele festivalu Aleše Stuchlého se v programu objeví tři vítězné snímky z evropských festivalů a dvanáct titulů z hlavních soutěžních sekcí. Z Cannes to jsou snímky 120 BPM Robina Campilla z Maroka, Zvjagincevovi Nemilovaní, thriller Nikdys nebyl s Joaquinem Phoenixem a horor Jorgose Lanthimose Zabití posvátného jelena s Nicole Kidmanovou a Colinem Farrellem v hlavních rolích. Festival zakončí drama Fatiha Akina Odnikud s Diane Krugerovou oceněnou za nejlepší herecký výkon letos v Cannes.

Z Berlienale festival nabídne romanci O těle a duši ověnčenou Zlatým medvědem a benátský festival bude reprezentovat vítězný film Ta, která odešla, jehož filipínský tvůrce Lav Diaz proslul osmihodinovým opusem Melancholia. Ozdobou festivalu bude první česká retrospektiva filmů Paola Sorrentina v kině Světozor.


Festival Be2Can promítá v Praze od 4. do 10 října a od 12. do 18. října proběhnou jeho echa v Plzni, Olomouci, Ostravě a Zlíně. Kompletní program lze prohlédnout na www.be2can.eu.

„Formální virtuos Sorrentino je typ režiséra-vizionáře, který je jedněmi oslavován jako objevitel skutečné životní krásy, druhými zpochybňován coby sebestředný manýrista často zaměňující hloubku za povrchní úžas," říká Stuchlý. „Na festivalu bude uveden dosud nejucelenější pohled na Sorrentinovu tvorbu, promítneme sedm jeho děl."

Režisérův dlouho očekávaný film Loro, jehož název si pohrává s dvojznačností slov loro (oni) a stejně znějícím l´oro (zlato), má předobraz hlavního hrdiny v italském magnátovi a někdejším nejmocnějším politikovi země Silviu Berlusconim, se však neobjeví, neboť filmař odkazující často k tvorbě Federica Felliniho snímek kvůli nedostatku finančních prostředků zatím nedokončil.

Neméně zajímavou součástí přehlídky bude doprovodný program, v němž si odborníci posvítí na aktuální témata, která hýbou společností i světem filmu. Přednášky a diskuze budou probíhat v kině Lucerna a v Hallerově sálu na DAMU, kde se ve spolupráci s Katedrou teorie a dějin dramatických umění uskuteční i projekce s odbornými úvody a panelovými diskusemi o tématech spojených s jednotlivými tvůrci a jejich filmy či problematikou filmové tvorby jako takové.

autor: Radiožurnál
Spustit audio