Víte, jak vybrat kvalitní chléb?

18. leden 2014
Glosa Pavla Maurera

Moje manželka včera přišla domů s vytřeštěnýma očima. Byla nakupovat v jednom velkém supermarketu chleba – a po dlouhém hledání se rozhodla, že nekoupí žádný!

Byl tam prý dlouhý pult s řadou chlebů nejrůznějších názvů a značek, ale ani jeden nevyhovoval kritériím naší rodiny. Jedny byly hygienicky zabaleny do celofánu, což je pro nás znamení, že v nich velmi rychle bují různé plísně.

Dalším nepřijatelným signálem pro mou ženu je, když je na cedulkách napsáno, že pečivo je vyrobeno ze zmrazeného polotovaru. Odborníci sice tvrdí, že to nemá žádný vliv na kvalitu pečiva, ale my si doma myslíme, že má.

Čtěte také

Když je něco zamraženo a zase rozmraženo, nikdo netuší, jak dlouho trval tento proces, jestli to bylo rychlým šokem, nebo pomalým nekontrolovaným táním. Prostě takto označené pečivo naši důvěru nemá.

Naším dalším strašákem je přítomnost různých s chlebem nesouvisejících doplňků. Za největší zhůvěřilosti považuji chlebové předmíchané směsi, konzervanty, stabilizátory, enzymy a urychlovače.

Naopak skvělou ingrediencí je kvásek. Bez této tradiční kultury už vlastně chleba není chlebem. Přestože je prakticky zadarmo, obří chleboví producenti jím pohrdají. Je to jako kdybyste vykastrovali kočku a pak se divili, že nemá žádná koťata. Kvásek dává chlebu chuť, vůni, křehkost, odolnost, kvalitu a charakter.

Čtěte také

Co to je kvásek? Stačí vám voda, mouka a čas. Kvásek se pak už rozmnožuje sám. Výroba chleba z kvásku však chce svůj čas – a ten dnešní výrobci nějak nemají. A tak raději produkují jakési rychlochleby, které v sobě nemají nic dobrého ani chutného.

Pokud vás to zajímá, tak dnes už v naší zemi existuje takzvaná „kvásková mapa“, kde si můžete najít svého souseda – a on vám rád trochu svého kvásku zdarma věnuje. Po jeho použití bude mít váš chléb trvanlivost jako ve středověku a nebude se vám drolit za dva dny.

Kvalitní a opravdu chutný chleba mají třeba v Deštném, Orlové, Cvrčovicích, Radotíně, Sušici, Dačicích nebo ve Mšenu. Naše rodina je nyní zamilovaná do chleba, kterému moje maminka říkala „komisárek“. V Praze je to trochu podpultovka, ale v okolí Teplic jej mají dost.

Je bez éček, z žitného kvasu, neobsahuje droždí ani žádná aditiva nebo regulátory chuti. Stojí 32 korun. Věřte, že pokud jej nezblajznete na posezení, vydrží vám klidně celý týden.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio