Víte jak správně zlikvidovat použité roušky, respirátory nebo rukavice?

17. únor 2021

Roušky, respirátory, rukavice, domácí sady antigenních testů a podobně je třeba uložit do sáčku, pečlivě zavázat a vyhodit do směsného odpadu. I na další aktuální otázky týkající se odpadu v rozhlasové poradně odpověděla tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Domácnosti, které jsou v karanténě nebo izolaci žádný odpad nesmí třídit. Vše patří do směsného odpadu ve dvou zavázaných pytlích, které před vyhozením necháme až 72 hodin stát např. na balkoně nebo chodbě. Domácnosti, které nejsou v karanténě nebo izolaci, mohou nadále třídit tak, jak byly zvyklé.

Odpadu je během epidemie víc

Během pandemie je více odpadů z domácností. "Roste množství obalů od potravin a nápojů. Je hodně vyhozených obalů od jídel z restaurací, krabic ze zboží z e-shopů. Je to dáno tím, že lidé tráví více času doma. Kvůli zavřeným restauracím lidé doma častěji konzumují i alkoholické nápoje," řekla Lucie Müllerová.

Často se nyní také setkáváme s přeplněnými kontejnery. Lidé tráví více času doma, produkují více odpadů, ale také se pouštějí do velkých úklidů, objednávají si zboží na e-shopech. Druhým faktorem jsou dopady pandemie, které doléhají i na svozové společnosti, mají různá bezpečnostní opatření, část personálu na nemocenské a podobně.

"Často ale k přetékajícím kontejnerům přispívají sami lidé tím, že třídí spolu s odpadem i vzduch. Proto je důležité zejména u krabic, abychom je před vhozením do modrého kontejneru rozložili, roztrhali nebo sešlápli a významně tak zmenšili jejich objem. Totéž platí i u dutých plastů jako jsou například PET lahve, obaly od drogistického zboží a atd. Tímto můžeme zredukovat objem tříděného odpadu až o dvě třetiny. Podobným pravidlem se řídíme i při třídění nápojových kartonů, nápojových plechovek či plechovek od konzerv," vysvětlila tisková mluvčí EKO-KOMu.

Na přeplněné kontejnery můžete upozornit příslušnou svozovou společnost nebo městský úřad. Rozhodně byste neměli odpad odkládat na zem k přeplněným barevným kontejnerům. Za takové počínání hrozí pokuty.

autor: Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.