Víte, co je na vás hezkého? Vyjmenujte to, radí psycholožka nejen těm, kteří trpí rakovinou

25. červen 2014

Už 25 se věnuje lidem trpícím rakovinou a napsala také knihu, která se stala průvodcem těžce nemocných i jejich blízkých. Zmíněná publikace se jmenuje Život je boj a napsala ji onkopsycholožka Laura Janáčková.

„Neumíme zacházet s bolestí, utrpením a konečností vůbec,“ zamýšlí se Laura Janáčková hned v úvodu rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou. O nemocích podle ní vůbec nepřemýšlíme, protože se cítíme zdraví a říkáme si, že se nás podobné problémy netýkají.

Dá se říct, že optimisté lépe přijímají boj s nemocí? „Není to prokazatelné,“ zamýšlí se Laura Janáčková. Když se člověk dozví diagnózu, obvykle se vystraší. „Celý svět se začne z ničeho nic hroutit,“ popisuje. Ruku v ruce jde také strach ze smrti.

Čtěte také

Po prvotním šoku následuje psychická labilita. „Máme pocit, že to všechno musíme zvládnout, jenže pak přicházejí otázky,“ nastiňuje s tím, že je důležité, abychom se v takovém případě zmobilizovali, abychom hledali všechny možnosti. „Jestliže oslabujeme imunitu a přestáváme věřit, dáváme šanci nemoci, aby zvítězila nebo se vracela,“ shrnuje.

A jak jednotlivé ztráty během nemoci berou ženy a jak muži? Proč pacienti často hledají chybu sami v sobě a obviňují se? I to jste mohli slyšet krátce před půlnocí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.