Vít Pernica, mluvčí Hasičské služby hlavního města Prahy

Dobré odpoledne, dnešních dvacet minut natáčíme doslova několik desítek metrů od rozsáhlého požáru na pražské Libuši. Podle dostupných informací hoří textil a obuv v místním centru vietnamské komunity, které zároveň slouží i jako obrovská tržnice. Hostem následujících dvaceti minut bude mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Vít Pernica. Dobré odpoledne, pane Pernica.

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Některé zpravodajské servery v průběhu dne měly titulky, které hlásaly například, požár se vymkl z kontroly. Je to opravdu tak, nebo ho máte pod kontrolou?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Přibližně před hodinou došlo ke zřícení další části střechy středního traktu. Před tím zřícením došlo k šíření vlastně na východní část. Opravdu tam došlo k tomu, že ten požár se šířil, hasičům trvalo přibližně hodinu, než se jim ho podařilo zatlačit zpět do těch původních půdorysných rozměrů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom podotýkám, že předtáčíme tento rozhovor s mluvčím pražských hasičů zhruba o půl jedné, takže informace, že před hodinou se cosi stalo, berte v tuto chvíli vysílání rozhovoru na Českém rozhlase 1 Radiožurnálu s rezervou. Upřesněte, prosím, pro naše posluchače, kde v tržnici hoří a hořelo?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Vlastně v objektu tržnice je jeden veliký objekt halový přibližně obdélníkový s východozápadní orientací. Když si ho rozdělíte pomyslně na tři části, západní, východní a střední, tak vlastně začalo hořet v první třetině. Požár byl ohlášen krátce po půl jedné v noci, vlastně když přijížděli hasiči na místo, tak hořelo intenzivně v této střední části, vlastně celou noc se hasiči úspěšně teda snažili udržet ten oheň ve střední části, takže se vlastně na tu východní a západní nešířil, nicméně k ránu došlo k proboření střechy, zřícení části těch střešních konstrukcí, v současné době ten objekt vlastně narušený, nestabilní, takže hasiči do něj vůbec nevstupují, vstupují tam pouze na krátkou dobu malé průzkumné skupiny. Celý ten zásah je veden zvenku po hasičských žebřících, které vlastně obklopují ten objekt a v současné době, což je teda ta jedna hodina, je zcela zničená ta střední část, tam je propadlá střecha a je poškozená část východní, tam došlo k šíření požáru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když říkáte, že dovnitř do objektu vstupují jen malé průzkumné skupiny, co mají za úkol tito průzkumníci?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Průzkumné skupiny vlastně zjišťují, jaká je situace uvnitř toho objektu. Jedná se o vlastně objekt dlouhý přibližně sto metrů, který je přestaven jako sklad, jsou tam skladové kóje, regály, zboží vlastně naskladněné do poměrně velké výšky. Současně je ten objekt dělen různými příčkami a v tomto poměrně složitém prostoru vlastně ti hasiči zjišťují, jakým způsobem se ten požár vyvíjí, aby se tomu dal přizpůsobit ten hasební zásah, který je ale vedený důsledně zvenku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Pernico, už sedmého září tohoto roku hořelo v tržnici tady na pražské Libuši. Je teď ten zásah o něco jednodušší s tím, že už víte, jak ten prostor tady vypadá, že už máte možná zkušenosti s tím, jaký materiál tady je uskladněn a jak prostě k celému požáru přistoupit?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Ten požár zhruba před měsícem byl podstatně menší. Hořelo teda v té východní části, která je v této chvíli také zasažená, nicméně byl to v porovnání s tím podstatně menší požár. Tohle je požár nesrovnatelně většího rozsahu. Rozhodně není jednodušší, naopak je podstatně těžší. Jinak přibližnou představu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom pardon, v čem spočívá jeho složitost?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Jeho složitost spočívá v tom, že hasiči se vlastně nemůžou dostat na všechna místa, kde hoří. Nemůžou se dostat, protože ten objekt je poměrně členitý, nicméně je to prostě halový, skladový objekt, kde je naskladněno zboží, kde se běžně nevyskytuje velké množství osob a nicméně tím, že je veliký a je tam uskladněné veliké množství zboží, tak ne všude se hasiči dostanou. Tím pádem hoří v místech, kam se nedá dostříknout vodou, v různých dutých prostorách, a to komplikuje hasební zásah, protože voda prostě hasí jenom tam, kam se dostane. Jestliže se do nějakého dutého prostoru nedostane, tak ten její hasební efekt tam není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takové tržnice, jaká právě stojí na pražské Libuši, tak vesměs vznikají celkem živelně. Já sám, myslím, pamatuji celý ten prostor ještě když sloužil zcela jinému účelu a pamatuji i to, jak pomalu vyrůstal do té podoby, v jaké je teď. Je to i z tohoto pohledu komplikované, že to nejsou v podstatě standardní budovy toho standardního stylu, jaké pravděpodobně hasiči znají z jiných městských částí?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Tak, dá se říct, že standardně panelákový byt nebo činžovní dům, v podstatě jakýkoli takovýto objekt nikdy není standardní a co se týče toho, té obtížnosti, ještě musím k tomu říct, že sice teda to, jak jste říkal, vzniká živelně, nicméně i samozřejmě takovéto objekty jsou pravidelně kontrolovány. Shodou okolností tento objekt byl za poslední měsíc kontrolován třikrát, bylo to po tom požáru, který byl před měsícem, takže vlastně v průběhu září a října tady byly tři kontroly na dodržování protipožárních předpisů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A všechno proběhlo v pořádku?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Proběhlo, rozhodně, teda samozřejmě byly uložené nějaké povinnosti něco napravit, nicméně žádná z těch chyb neměla vliv vlastně na ten současný požár.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen podotknu k naší zvukové kulise, kterou bezesporu posluchači Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu uslyší, projíždějící cisterny kolem odjíždějí, předpokládám, pane Pernico, natankovat další vodu k dalšímu zásahu, protože ten bude bezesporu pokračovat.

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Ten zásah bude pokračovat několik dalších hodin a cisterny navážejí vodu ze širokého okolí. Vlastně povolali jsme sem cisterny, velkokapacitní cisterny, které byly k dispozici opravdu ze širokého okolí od dobrovolných hasičů z Prahy, středních Čech, profesionálních hasičů středních Čech a profesionálních hasičů i z jiných krajů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen podotýkám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, mým dnešním hostem je mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Vít Pernica. Když jsem ráno vyšel zhruba o půl osmé z domu na Žižkově, tak byla celá Praha doslova nasáklá jakýmsi pachem spáleniny. Předpokládám, že to je důsledek požáru na jižním okraji Prahy, tedy na pražské Libuši. Nakonec i tady z okna přenosového vozu vidíme, že ten sloup dýmu, který stoupá z požáru, jde směrem na Prahu. Na druhou stranu máme zkušenosti z jiných velkých požárů, jako byl například požár nedávný na Praze 7 Průmyslového paláce a ten toto v Praze nezpůsobil, že by byla všude cítit spálenina. Co je dnes jinak?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Jsou jiné rozptylové podmínky, což je pravděpodobně hlavní důvod, protože kdyby, kouř má samozřejmě tendenci stoupat vzhůru, protože je teplý, také je vidět, že tady prostory ve středním okolí vlastně požáru to není zasažený kouřem, prostě proto, že je teplý, nicméně když se ochlazuje, samozřejmě klesá k zemi, bohužel tyto rozptylové podmínky, které v tuto chvíli jsou, nám v tomto nijak nepomáhají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co hoří v tom požáru? Víte to?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Hoří především naskladněná obuv a textil. Samozřejmě potom hoří veškeré hořlavé součásti té stavby, v podstatě k tomu dýmu nedá se říct, že jakýkoli kouř z požáru, zejména z takovéhoto, že by byl čistý, nicméně my pravidelně měříme složení toho kouře, měří je naše protichemická jednotka a extrémní limity nebyly překročeny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nebyly překročeny extrémní limity. Co to je za termín extrémní limit?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Extrémní limit je termín, do kterého jsem se trochu zamotal. Nicméně tím chci říct ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se vrátím k tomu rannímu prohlášení, které minimálně naši posluchači měli možnost slyšet na vlnách Radiožurnálu, že minimálně tady v okolí požáru na jihu Prahy se nedoporučuje větrat a nedoporučuje se vycházet obyvatelům ven. Jak silné to bylo doporučení? To byl de facto příkaz, anebo opravdu jen doporučení?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Bylo to doporučení, to doporučení bylo preventivní, protože ten kouř jako takový samozřejmě není čistý, nicméně je naštěstí takového charakteru, že mnohem dříve zapáchá, je velice nepříjemný, než začne působit nějaké zdravotní komplikace, takže v podstatě každý, komu je ten kouř nepříjemný, tak jestliže zavře okno, tak to opatření proti tomu je dostatečné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když bych se vrátil zpátky do centra Prahy, protože, jak jsem říkal, ještě v tuto dobu krátce po poledni je Praha plná jakéhosi pachu spáleniny, tak to není nebezpečné? Nebylo na místě vydat nějaké doporučení například co se týče už kvůli těm rozptylovým podmínkám, například doporučení školkám, aby děti nepouštěli ven na zahrady, aby školy nechodily na vycházky, a tak dále?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Toto doporučení už přesahuje působnost hasičského záchranného sboru, nicméně ten kouř je opravdu takového charakteru, že ten zápach, který cítíte, je dalece, dalece před nějakou nebezpečností a opravdu nebyly samozřejmě, že ten kouř obsahuje látky, které nejsou pro člověka přirozené, na druhou stranu těch extrémních hodnot jako dosaženo nebylo a tady v bezprostředním okolí policie varuje občany, aby neotvírali okna, nevětrali, a to je to, co bych doporučil jako dostatečné opatření.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak tedy finální, řekněme, finální hlas, který by měl v tuto chvíli ještě před ukončení činností kolem požáru zaznít minimálně z vašich úst, pane Pernico, co se týče obyvatel Prahy, nemusejí být ničím znepokojeni, byť je celá Praha plna nepříjemného pachu spáleniny, tak to není nic, co by je ohrožovalo na zdraví?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Samozřejmě, že když by jakýkoli živý tvor, nemusí to být nezbytně člověk, byl vystaven dlouhodobě intenzivní expozici, takovémuto kouři, jako třeba zasahující hasiči, tak by to samozřejmě mělo vliv na jeho zdraví. Zasahující hasiči jsou samozřejmě chráněni dýchacími přístroji, takže i když stojí v kouři, tak ten kouř už nevdechují, protože jsou izolováni od okolního prostředí dýchacím přístrojem, kde dostávají čistý vzduch z láhve, které mají na zádech, nicméně nepředpokládáme, že by žádný, jakýkoli občan byl vystaven takovémuto zatížení. Co se týče dlouhodobého působení emisí, je to spíše otázka pro Inspekci životního prostředí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta bezesporu bude následně položená. Jen podotýkám, že hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu je mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Vít Pernica. Vy jste správně říkal, pane mluvčí, že jakési další vyhlášení případných opatření ohledně nějakého doporučení nevycházet už není vaší věcí, na druhou stranu vy byste tomu případnému orgánu, kterým by mohl být třeba Krizový štáb hlavního města Prahy dávali doporučení. Tak se ptám, takové doporučení z vaší strany padlo?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Nejsem vědom si toho, že by padlo. Samozřejmě nemám k dispozici, tím, že se vlastně nacházím tady na místě, nemám k dispozici úplně všechny informace, které procházejí přes naše operační středisko, v tuto chvíli si nejsem vědom toho, že by padlo, není vyloučeno, že padlo, já jsem se o tom nedozvěděl, nicméně to nepovažuji za pravděpodobné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste si zcela jisti vzhledem k tomu, co jste říkal o, řekněme, obsahu toho požáru, toho, co je v té skladové prostoře, která hoří, tak jste si zcela jisti, že opravdu hoří textil a boty? Není možno, že tam byly látky, které by při hoření vydávaly nějaké extrémně jedovaté zplodiny?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Dá se říct, že textil a boty v takovémto množství jsou naprosto dostatečné k tomu, aby způsobily ten požár v takovém rozsahu, jaký je a co se týče těch škodlivin v tom kouři, já samozřejmě nemám informace o přesném složení, nicméně důvěřuji našim chemikům, kteří samozřejmě jsou schopni přinejmenším přibližně určit podle toho, co ten kouř obsahuje, jaké látky tam hoří, když by měli důvod vydávat nějaká varování, zajisté by je vydali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, chemici a chemičtí experti Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy říkají, že to, co se šíří a to, co tady z přenosového vozu vidíme stoupat k nebi z toho požáru, tak není extrémně nebezpečné, není to nebezpečné lidskému zdraví či životu?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Přesně tak bych to formuloval, to, co se šíří z toho požáru, není extrémně nebezpečné, a to, jakým způsobem se to rozptyluje, vlastně ředí do vzduchu, tak by mělo vyloučit poškození zdraví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
I přesto, vy sám jste řekl, že minimálně tady v Praze jsou rozptylové podmínky dnes velice špatné, i za normálních okolností by bylo velice nepříjemné větrat a když se k tomu přidá ještě požár, tak je to ještě o něco horší, i za těchto okolností platí to, co jste řekl?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Rozhodně platí to, že jestliže někdo zaregistruje zápach kouře, ať je to v kterékoli části města, v dnešní den to bude pravděpodobně opravdu spojené s tímto požárem. Doporučujeme nevětrat, protože tím bude výrazně snížená ta expozice tím kouřem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je obtížné se nějakých dvanáct hodin po vypuknutí požáru ptát na jeho příčiny, na druhou stranu, jak jste sám říkal, hasičský záchranný sbor vysílá průzkumné jednotky dovnitř požáru, abych to řekl laicky, máte už alespoň hrubou představu o tom, proč vůbec požár v takovém rozsahu vypukl?

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Myslím si, že o tom je jako velice předčasné hovořit. My máme, řekněme, představu o tom, kdy vypukl, jak vypukl, to je opravdu, to je velice předčasné a myslím, že předčasné je i o tom spekulovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nechtěl jsem vás vést k nějakým spekulacím, na druhou stranu ve chvíli, kdy jste říkal, že minimálně od toho sedmého září, kdy tam v té prostoře hořelo naposledy, proběhlo několik inspekcí, tak bych asi očekával, že minimálně hasiči budou mít přesnou představu o tom, co, jak a za jakého zabezpečení je v té prostoře skladováno.

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
My máme samozřejmě vytipováno několik verzí, ale je jich několik a i kdyby byly pouze dvě, tak by to stačilo k tomu, že musíme pokrčit rameny a říct, zatím nevíme. Těch verzí je několik, takže zatím nevíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, bezesporu Český rozhlas 1 Radiožurnál bude nadále situaci na jižním okraji Prahy u vietnamské tržnice dále sledovat a své posluchače informovat, mým hostem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl Vít Pernica, tímto mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Díky za váš čas a na shledanou.

Vít PERNICA, mluvčí, HZS hl. m. Prahy:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio