Vít Lesák: Babišovy sliby nestačí, zákon o sociálním bydlení je nutný

Koaliční vláda ustupuje od plánu prosadit samostatný zákon o sociálním bydlení, chce se raději zaměřit na výstavbu nových bytů. K tomu má ale námitky ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák, podle kterého je zákon nutný k tomu, aby vymezil povinnosti vůči státním orgánům.

„Po nějakých 15 letech, kdy se o tom neustále mluví, přijde premiér a řekne, že to není potřeba,“ říká Lesák s tím, že počet lidí v bytové nouzi stoupá a dotační tituly ministerstva pro místní rozvoj nepomáhají.

„Zákon je potřeba proto, že jedině ten může vymezit jasné povinnosti státním orgánům, včetně obcím v přenesené působnosti, úřadům práce, krajským úřadům, státu a některým ministerstvům,“ vysvětluje.

Marek Výborný: Dlužník musí udělat maximum, aby dluh splatil

Exekuce se týká stále více Čechů

Poslanci dokončují novelu zákona, která má pomoci statisícům Čechů z dluhové pasti. Ta bude ale přísnější, než sliboval původní návrh. Vyřeší chystaná novela problém s téměř milionem lidí, kteří čelí exekucím? Nejenom na to odpovídá poslanec za KDU-ČSL, šéf sněmovního podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný.

Dotace a různá opatření založená na dobrovolnosti totiž nefungují, protože obce nemají dostatečnou motivaci situaci řešit. „Jedině stát může uložit v zákoně povinnost obcím,“ dodává.

Kromě samotných bytů je také potřeba prevence ztráty bydlení kvůli stoupajícím nájmům – vymezit, co má dělat úřad práce nebo mobilizovat další zdroje.

„Byty jsou potřeba, ale zdaleka nestačí, co pan premiér slibuje. Potřebujeme desetkrát více bytů, a ty potřebujeme například i ve spolupráci se soukromým bytovým fondem,“ upozorňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh