Virus nezeslábl, varují virologové. Je potřeba dosáhnout co největší proočkovanosti

Zatím nejinfekčnější varianta koronaviru s označením delta dosáhla celosvětové dominance. Virus se ale dál vyvíjí. Otázkou je, jestli se z něj stane vcelku neškodný patogen, anebo může přijít ještě nějaká nakažlivější varianta, která by třeba navíc uměla obcházet získanou imunitu.

Čtěte také

Varianta delta zatím všude ve světě válcuje ostatní varianty podobně jako před ní alfa. A právě díky své vysoké infekčnosti se dokáže lépe šířit i ve společnostech s relativně velkou imunitou. Nové mutace tak virus neustále „vylepšují“.

„Jsou ještě trošku infekčnější, než je původní delta, ale ten rozdíl už je poměrně malý a zdá se, že nárůst nové varianty není takový, že by vytlačil všechno ostatní, co bylo před tím. Ale ano, ani varianta delta není konečná,“ vysvětluje biolog Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Závažnost onemocnění?

Mnoho nebezpečných virů v minulosti postupem času spolu s adaptací na hostitele zesláblo a staly se z nich pro lidi relativně neškodné patogeny. To je třeba případ smrtícího chřipkového viru z roku 1918. Ale v případě koronaviru SARS-CoV-2 se to může stát až za řadu let. Existují také viry, u kterých k tomu dodnes nedošlo, například Ebola, virus vztekliny nebo třeba HIV. 

Virolog Pavel Plevka z centra CEITEC upozorňuje, že koronavirus k tomu není příliš tlačen:„Historicky se ukazuje, že patogeny ztrácejí schopnost způsobit závažné onemocnění, protože když je onemocnění závažné, tak lidé šíří virus nebo bakterii hůř. Koronavirus začal s tím, že pro naprostou většinu lidí není onemocnění moc závažné, takže není pod evolučním tlakem, aby onemocnění, které způsobuje, bylo mírnější.“

Co největší proočkovanost

Co se ovšem mění, je situace ve společnosti, kde roste počet lidí s imunitou získanou proděláním nemoci i očkováním a také se zlepšuje lékařská péče spolu s lepšími znalostmi. A to pak ve výsledku působí tak, že je koronavirus méně závažný.

Samotný virus ale podle oslovených virologů ve skutečnosti zatím nijak nezeslábl. I proto je důležité dosáhnout celosvětově vysoké proočkovanosti a pečlivě sledovat nové varianty, které by mohly být úspěšnější v překonávání imunity.

autoři: Štěpán Sedláček , Petr Král , prh
Spustit audio

Související