Víra mi dala svobodu, vyznává se mladá farářka husitské církve

30. září 2019

Nikdy jsem nepřestala být člověkem s nohama na zemi. Víra mě nezklidnila, ale naopak zdynamizovala. To prohlašuje mladá farářka Církve československé husitské.

„Víra je stav srdce a způsob, jakým jdu životem,“ vysvětlila Tereze Kostkové v Blízkých setkáních Martina Viktorie Kopecká. Víra pro ni prý znamená svobodu.

Martina Viktorie Kopecká

„Pochopila jsem, že Ježíš Kristus přichází do mého života, aby mě naučil svobodně se rozhodovat. Neznamená to, že bych slepě následovala uličky, které se přede mnou otevírají. Ale že jdu vědomě životem s tím, že pouštím některé věci z rukou. Nikdy jsem nepřestala být člověkem s nohama na zemi.“

Chybovat je důležité

„Víra mě nezklidnila, ale zdynamizovala a dala energii. Vzala mi pocit, že musím všem vyhovět, plnit očekávání svého okolí a nesmím chybovat. Naopak. Církev mě naučila, že chybovat je lidské a že je to důležitá a cenná životní zkušenost.“

„Takže pokud jsem dřív měla okovy a strach být sama sebou, skrz církev a víru poznávám, kým jsem, kým mám být a jak žít svobodně,“ ujistila farářka.

Co má člověk udělat, aby začal věřit? S jakými představami a proč vstoupila na teologickou fakultu? Co pro ni znamená tolerance? Má ráda svatby? Plánuje, že se vdá?   

autoři: Tereza Kostková , eh

Související