Víno, to není jen nápoj, připomíná ovíněný Pavel Maurer

8. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer víno nejen pil, ale také jedl, namazal si ho na chleba a dokonce se jím umyl. Jak je to možné?

Večer jsem se sprchoval a umýval mýdlem, které je vyrobeno z vína. Červené víno prý dodává mýdlu nejen charakteristickou barvu, ale také pomáhá řešit skutečné problémy.

Vitamíny a polyfenoly obsažené v červeném vínu jsou silnými přírodními antioxidanty s regenerujícími účinky. Mýdlo proto snižuje únavu a napomáhá ke zdravé a svěží pokožce. Díky taninu a extraktu z hroznových jader stahuje póry, snižuje tvorbu mazu, zvyšuje prokrvení kůže a zpevňuje strukturu pleti. Má silné omlazující účinky, zlepšuje pevnost a elasticitu pokožky, vyhlazuje vrásky.

Vůně svařeného vína v mýdle jedné světově proslulé kosmetické firmy prý zajišťuje, že typické aroma svařáku ve vás vyvolává větší pocit tepla. No dobrá!

Čtěte také

V mém mýdle, které vyrobilo rodinné vinařství ze Slovácka, jsou dokonce i drobné vinné pecičky, které při mytí působí jako peeling. To prý ovlivňuje psychiku a blahodárně masíruje naši pokožku, což jsem cítil. Musím ovšem přiznat, že jsem si pro jistotu dal dvě sklenky červeného na kuráž. A tahle dvojkombinace vnitřního i vnějšího působení mi připadá úplně ideální!

Abych zůstal u tématu, večer jsem si osmažil dvě vajíčka na vinném oleji, který vyrábí malý domácí moravský vinař, a osolil jsem si je solí fialové barvy, kterou jsem si přivezl před lety z Bordeaux. Je na ní psáno, že je mořská s příchutí merlotu a savignonu.

červené víno

Pak jsem si dal ovčí sýr a lehounce si na něj nanesl želé z bílého a červeného vína, které jsem si nedávno koupil v rakouském Burgenlandu. Měl jsem totálně vinný večírek – od mýdla přes olej až po vinný džem.

Jsem okouzlen kreativitou vinařů, kteří se nespokojují jen z produkcí klasického vína v láhvi, ale snaží se zužitkovat vše, co jim matka příroda nadělila.

Takto zcela „ovíněn“ ze všech možných stran, jsem vesele usedl k počítači, abych se s vámi mohl podělit o tento unikátní gastronomický zážitek.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio