Víkend je opět nabitý akcemi

17. květen 2019 16:25

Hamernický den v Dobřívě, Běh pro Paměť národa nebo Májový den řemesel a divadla v Mariánské Týnici. Víkend bude slunečný a nabitý akcemi!

I nadcházející víkend nabízí řadu zajímavých akcí. V Přešticích na jižním Plzeňsku v sobotu zavěsí do severní věže kostela Nanebevzetí Panny Marie zvon přátelství. Celý program začne na přeštickém náměstí už ve 13:30, na samotné vyzdvižení a zavěšení zvonu do zvonice by mělo dojít okolo 16. hodiny. 

V Nepomuku se koná pouť, na náměstí Augustina Němejce najdete pouťové atrakce a stánky, v kostele sv. Jana Nepomuckého se koná mše, v kostele sv. Jakuba vznikne meditační oáza a zazní vážná hudba. Na Přeštickém náměstí a v Kostelní ulici pak najdete řemeslné stánky, historické atrakce, pouliční umělce, šermíře a další atrakce.

V Kladrubech u Stříbra se v sobotu chystá historický jarmark. V Sulanově statku v Kostelní ulici číslo 99 se koná od 10 hodin. Vystoupí zde kladrubští dudáci, kejklíř Rudy, taneční skupina Srdcové eso nebo Divadlo loutek Karlovy Vary. Připravené jsou i dílničky pro děti. 

 Kvůli filmování je ale až do pondělí uzavřený klášter. V Mariánské Týnici se v sobotu od 10 hodin koná již poněkolikáté Májový den řemesel a divadla. Připraven je hudební program, pohádky, škola žonglování nebo ukázky řemesel.

Jídlo, běh i nablýskané tahače

Kdo chce zůstat v Plzni, může zkusit v sobotu nebo v neděli vyrazit za jídlem a pitím na Beko Fresh Festival za obchodním centrem Plaza. Potkat tam může zajímavé osobnosti, třeba tradiční tvář festivalu Zdeňka Pohlreicha, ale také Romana Vaňka nebo Lukáše Hejlíka. Novinkou bude dětská, pivní i vinařská zóna.  V areálu Ploché dráhy v Plzni na Borech se pak v sobotu odehraje Track festival. K vidění budou velké nablýskané tahače, výstava RC modelů, zásahy hasičů i ukázka nákladního pneuservisu.  

U Šídlovského rybníka v Plzni se v sobotu poběží Běh pro paměť národa. Startovným přispějete na rozšíření sbírky Paměť národa, která zachycuje životní příběhy pamětníků 20. století pro další generace. Ty jsou inspirací i varováním před totalitními režimy.

Celodenní kovářská akce, cesta motoráčkem nebo lodí

Další pozvánka patří Hamernickému dni v Dobřívě. Jde o celodenní sobotní kovářskou akci spojenou s kulturním programem. Díla, jejichž výrobu budou moci návštěvníci sledovat přímo na místě, budou na konci Hamernického dne vystavena a veřejně vyhodnocena odbornou porotou. Zároveň se dozvíte zajímavosti o probíhající rekonstrukci vodního hamru. Jako každý rok se pak návštěvníci do Dobříva můžou nechat odvézt motorovým vláčkem Hamerník Expres a také navazujícím historickým autobusem. 

Kdo má rád vodu a lodě, určitě bude mít radost z toho, že na vodní nádrži Hracholusky začíná plavební sezóna. Vůbec poprvé tak můžete vidět z vody třeba opravený Pňovanský viadukt. Loď vyplouvá ve 13:30 od hráze a přibližně v 15:15 dorazí do Butova.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio