Víkend bez dětského křiku. Hotely pro dospělé jsou stále oblíbenější, podle ČOI se ale dopouštějí diskriminace

8. říjen 2018

Mezi českými hoteliéry se objevil nový trend. Podle společnosti Slevomat narůstá hotelů, kteří se orientují pouze na dospělé hosty. Ovšem podle České obchodní inspekce hoteliérům za takové chování hrozí pokuta, jde totiž o diskriminaci. Hotely si nesmí vybírat, jaké zákazníky budou ubytovávat.

Hosté v jeho horském hotelu si užijí pobyt bez dětského křiku, nesmí sem totiž děti. Pan Jaroslav byl první v Česku, který si na dveře vylepil samolepku upozorňující na to, že jsou vítáni jen dospělí hosté.

„Před sedmi lety to bylo šlápnutí opravdu do neznáma a v Česku to nebylo běžné. Dnes k nám jezdí lidé minimálně z padesáti procent proto, že u nás je klid,“ popisuje pan Jaroslav.

Připlatit si za klid

V Česku podle Slevomatu takových hotelů přibývá. Hoteliéři se začínají orientovat buď na rodiny s dětmi nebo pouze na dospělé. Nejčastěji takové hotely bývají na horách, jak popisuje specialista na cestování Tomáše Jonke ze společnosti Slevomat. Za pobyt v nich si ale cestovatelé musí připlatit.

Přes čáru: I Češi se rozhodují nemít děti. Kvůli planetě? Nebo protože nic jiného nezbývá?

Pár

V Česku přibývá lidí, kteří dobrovolně zůstávají bezdětní. Kromě kariérních důvodů je k tomu někdy vede také obava z budoucnosti a starost o životní prostředí.

„Cenově bývají tyto hotely o něco dražší, nabízejí vyšší standard služby... Jestliže víkendový pobyt pro rodiče s dvěma dětmi vyjde v průměru na tři tisíce sedm set korun, u hotelů zaměřených na dospělé může být tato cena i dvojnásobná.“

Podle Asociace hotelů a restaurací je takových hotelů v Česku několik desítek. Jenže Česká obchodní inspekce upozorňuje, že se tímto přístupem hoteliéři dopouštějí diskriminace. Nesmí si totiž vybírat, jaké zákazníky budou ubytovávat.

Vyloučit ze služby osoby podle věku

Inspekce může podnikatelům uložit až třímilionovou pokutu, ale k tak vysokým sankcím nepřistupuje. Například letos právní moci nabyla pětitisícová pokuta pro hotel Premiér v Janově nad Nisou. Hosté na recepci zjistili, že hotel ubytovává děti starší deseti let.

Bez legitimního důvodu není možné v žádném případě zakázat vstup či vyloučit ze služby osoby podle věku. ČOI je ze zákona povinna prověřovat, zda se podnikatel nedopouští diskriminačního jednání.
Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce

Za jakých podmínek mohou podnikatelé zakázat dětem vstup? Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek popisuje, že pokud jde o prostor, kde se prodávají jen cigarety a alkohol, je to odůvodnitelné. A také v případě, že nemohou zajistit bezpečnost prostoru.

S tím Česká obchodní inspekce nesouhlasí. Jiří Fröhlich popisuje, že i kdyby hotel prodával jen cigarety či alkohol, není to důvod zakazovat ubytování osobám pod 18 let.

„Pokud jde o bezpečnost prostoru, bylo by nutné každý případ posuzovat individuálně, nicméně je pak otázkou, je-li prostor nebezpečný například pro děti, zda je vůbec bezpečný pro jakékoli hosty,“ dodává.

Do zahraničí bez dětí

V zahraničí jsou hotely pouze pro dospělé oblíbené. Agentura Invia jich má v nabídce 300, nejvíce ve Španělsku nebo na Kanárských ostrovech.

Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk popisuje, jak takové hotely pro dospělé v zahraničí vypadají a jaké nabízejí služby: „Hotely pro dospělé jsou hotely vyšší kategorie, převážně 5* nebo 4*. Tomu samozřejmě odpovídají i doprovodné služby, které jsou typické pro tuto skupinu hotelů. Ať už se jedná o kulinářské zážitky nebo wellness programy.“

Mluvčí agentury Michal Tůma dodává, že takové hotely si vybírají náročnější zákazníci, kteří si chtějí na dovolené odpočinout. „Zároveň se jedná o klienty, kteří větší část dovolené tráví v hotelovém komplexu.“

Na druhou stranu podle cestovních kanceláří roste také poptávka po takzvaných family friendly hotelech – tedy takových, které mají vybavení pro malé návštěvníky. Třeba herny, tobogány, bazénky, chůvu nebo animační programy v českém jazyce.

autoři: Barbora Kladivová , kpk
Spustit audio