Vietnamští důchodci vzpomínají na Československo s láskou

V České republice v současnosti žije oficiálně na 60 tisíc Vietnamců. První k nám přitom přicházeli už v 50. letech minulého století, kdy studovali na českých školách. Dnes jim je kolem sedmdesáti let, a i když se už dávno vrátili zpět do rodné země, na naši zemi prý nikdy nezapomenou.

Třiasedmdesátiletá Le zpívá krásnou češtinou. Na krkolomnou cestu českou gramatikou se přitom vydala už před téměř šedesáti lety v Mariánských Lázních, kde v 50. letech minulého století začínala i vůbec první skupina vietnamských žáků a studentů.

Na zašlých černobílých fotografiích mi ukazuje paní, u které tehdy žila a které říká babička. Důvěrně nazývá i ženu z dalšího města, kde následně pobývala: „Tohle je babička v Pardubicích. A tohle učitel Vítek,“ dodává láskyplně paní Le.

Ve stejnou dobu jako ona přijel do tehdejšího Československa i pan Bui Trong Quang. V naší zemi strávil celých sedm let a některá místa se mu tak nesmazatelně vryla do paměti. „Mám rád překrásnou zlatou Prahu – Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, orloj, Karlův most,“ vyjmenovává. „Chodíval jsem také na Petřín. Sám,“ zdůrazňuje se smíchem a jeho kamarád, 75letý Duong Tat Tu, upozorňuje, že je tu přece i jeho manželka, která také mluví česky.

Oborem pana Tu byla filologie, a tak není divu, že si oblíbil i řadu našich spisovatelů. „Karla Čapka, Jaroslava Haška, Vítězslava Nezvala a další,“ vyjmenovává. „A pochopitelně jsem je překládal do vietnamštiny. Nejméně patnáct autorů.“ Kdysi spolupracoval i s Československým rozhlasem a agenturou ČTK. I díky němu Vietnamci znají třeba Komenského Ráj srdce nebo české pohádky.

Šestašedesátiletá Tran Minh Hyen se zase zajímala hlavně o atomy. „Byla jsem fyzička, ale bohužel jsem pověsila fyziku na pohřeb… Tedy pardon, na hřebík! Promiňte,“ směje se. Do Prahy přijela v srpnu 1968, jedenáct dní před okupací. O tehdejších událostech se však z pochopitelných důvodů nechce příliš bavit. Naopak prozrazuje, jak náročné někdy bylo získat zápočet. Například z jednoho semináře, který se konal v Krkonoších.

„Pan profesor řekl, že kdo půjde na Sněžku, dostane hned zápočet. Ptala jsem se, jaká je to cesta. Prý kousek. Ovšem nebyl to kousek, byla to dlouhá cesta,“ vzpomíná. Kantoři se je prý po cestě snažili motivovat i tím, že se na vrcholu Sněžky budou moci občerstvit. Když však dorazili nahoru, v restauraci na polské straně prý měli inventuru a na české zase zavřeno z technických důvodů. Štěstí podle paní Hyen bylo, že čeští studenti s sebou měli aspoň něco na zahřátí a čokoládu.

Na pobyt v Československu naopak nemá úplně příjemné vzpomínky paní Nguyen Thi Chinh, která se zapsala na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. „Byla jsem většinou v nemocnici. Měla jsem dvě operace – slepé střevo a také nějaký zánět,“ říká. Možná i proto se později rozhodla sama léčit, a to závažná onemocnění včetně rakoviny.

Stala se uznávanou odbornicí na mikrobiologii, vyrábí léky z hub a učí na univerzitě v Hanoji. Své poznatky předává i odborníkům v České republice, kam se ráda vrací. Stejně jako ostatní Vietnamci, kteří u nás před desítkami let studovali. A pokud se už do Česka z různých důvodů vracet nemohou, tak to dělají určitě alespoň ve vzpomínkách.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Hanoj,+Vietnam&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Hanoj,+Hanoi,+Vietnam&amp;ll=23.84565,107.709961&amp;spn=14.039524,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Hanoj,+Vietnam&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Hanoj,+Hanoi,+Vietnam&amp;ll=23.84565,107.709961&amp;spn=14.039524,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Hanoj, Vietnam</a></small>
autor: mir
Spustit audio