VIDEO: Vznikne u Dolní Rožínky úložiště jaderného odpadu? Ptal se Jan Pokorný

627 obyvatel bude volit 15 členů zastupitelstva – taková je situace v Dolní Rožínce. A právě do této obce zavítal moderátor Jan Pokorný, aby se v sále místní radnice ptal kandidátů do komunálních voleb.

„Je to zajímavá vesnička, kde se všichni znají,“ popsal Dolní Rožínku Jan Pokorný ještě před vysíláním speciálu. Jeho hosty byli: současný starosta Zdeněk Horák z ČSSD, Karel Starýchfojtů z KSČM, Vlastimil Skalník z SNK za Sdružení hasičů a Tomáš Starýchfojtů z SNK.

Do komunálních voleb kandiduje také otec a syn – Karel a Tomáš Starýchfojtů. „Tady si na politiku nehrajeme. Na malé vesnici se všechno musí dělat společně,“ komentuje situaci Tomáš Starýchfojtů. „Politiku si domů netaháme,“ doplňuje Karel Starýchfojtů.

Čtěte také

„Není jednoduché sestavit kandidátku Zastupitelstvo máme 15členné a žádná strana nemá kandidátku s 15 lidmi,“ připouští Zdeněk Horák. „S balíkem peněz, který dostaneme, není velká možnost udělat nějaký velký projekt,“ připomíná Vlastimil Skalník.

Obyvatelé Dolní Rožínky se obávají zavření uranového dolu, ve kterém docházejí zásoby. „Důl dosluhuje,“ přitakává Tomáš Starýchfojtů. Co bude dál? Karel Starýchfojtů se přiklání k vybudování úložiště jaderného paliva, které by mohlo vzniknout nedaleko areálu dolu. „Většina obyvatel je zvyklá. Místní vědí, do čeho jdou,“ zamýšlí se.

„Vláda se rozhodla pro pokračování těžby, pokud to bude ekonomicky výhodné,“ připomíná Zdeněk Horák. S možným vybudováním úložiště jaderného odpadu souhlasí i Vlastimil Skalník: „Asi by mi úložiště nevadilo, i když to zatíží několik generací.“

Jak do Dolní Rožínky přilákat nové obyvatele? A co čeká Dolní Rožínku v následujícím roce? Ptal se moderátor Jan Pokorný v předvolebním speciálu Radiožurnálu po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku. Nezapomeňte se podívat také na video záznam celé debaty.

autoři: jap , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.