VIDEO: Volební studio Radiožurnálu. Podívejte se na první analýzy a komentáře při sčítání výsledků

Poslechněte si analýzy odborníků s Janem Pokorným, Janem Bumbou a jejich hosty. Ve volebním studiu zazněly také reakce politiků a hodnocení politologů.

Senát tvořilo po prvním kole voleb 6 senátorských klubů a 2 nezařazení senátoři. Nejsilnější zastoupení měl klub ODS a TOP 09 (27) následovaný senátory STAN (24). Klub KDU-ČSL tvořilo 12 senátorů, klub PROREGION složený ze senátorů hnutí ANO a ČSSD obsadil 9 senátorských křesel a klub SEN21 a Pirátů celkem 7.

Mandát z minulého volebního období obhajuje 15 senátorů, a to jmenovitě: A. Dernerová (Most), T. Jirsa (Č. Krumlov), J. Větrovský (Tábor), J. Oberfalzer (Beroun), L. Kos (Praha 11), R.  Chmelová (Praha 10), M. Canov (Liberec), T. Czernin (Jičín), J. Strnad (K. Hora), M. Horská (Pardubice), J. Vítková (Blansko), M. Vystrčil (Jihlava), J. Dušek (Brno), L. Kantor (Olomouc), Z. Nytra (Ostrava).

Senátní volby začaly. Lidé volí i na Základní škola v ulici Ke Kateřinkám v Praze 11

Z 1. kola rovnou do senátorské lavice usedli tři kandidáti: Jiří Růžička (BEZPP za TOP 09) získal ve svém volebním obvodu v Praze 6 50,28 % hlasů. V Ústí nad Orlicí uspěl Petr Fiala (SproK za KDU-ČSL) s přesvědčivými 65,66 % hlasů. A za volební obvod Bruntál usedl rovnou do senátorského křesla Ladislav Václavec (BEZPP za ANO) s 58,85 % hlasů.

Nejtěsnější souboj o vítězství v 1. kole svedli Jan Paparega (ProMOST) a Alena Dernerová (BEZPP za SD-SN) ve volebním obvodu 4 v Mostě, které dělilo jen 64 voličských hlasů.

Nejblíž zisku senátorského křesla už v prvním kole voleb byl stávající předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil z ODS (Jihlava, 45,62%), kardiolog Jan Pirk BEZPP za TOP 09 (Praha 10, 44,77%), Michal Canov ze SLK (Liberec, 43,51%).

Nejvíc želízek v ohni má v 2. kole senátních voleb opoziční hnutí ANO, které usiluje o zisk senátorského postu v 17 z 24 volebních obvodů.

Hosty Jana Pokorného a Jana Bumby jsou:

  • Jana Hamanová, socioložka SC&C;
  • Jan Kysela, politolog a právník, odborník na Senát;
  • Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu.

V neděli od 10 hodin pro vás Radiožurnál a moderátor Tomáš Pancíř chystá povolební speciál s vítězi, kde probere výsledky hlasování i to, jaké vysvědčení jimi voliči dali parlamentním stranám. 

autoři: Jan Pokorný , Jan Bumba , and

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.