VIDEO: #opětspolu. Lékaři ze Slaného vyzývají k očkování

17. březen 2021 08:40

Vyčerpání, naštvání a frustrace. To jsou hlavní důvody, které vedly lékaře z nemocnice ve Slaném, aby spustili vlastní kampaň k očkování proti koronaviru. Tvrdí, že se rozhodli se nečekat, až se „rozhýbe vláda“, a ve spolupráci s osobnostmi české kultury natočili dvojici videí, které pojí společné heslo Opět spolu. Podle autora projektu je vyšly na sedm tisíc korun.

„Bohužel se s neochotou lidí nechat se očkovat setkávám neustále, proto má podle mě celý projekt smysl. Stát je ve všem o tři kroky pozadu,“ tvrdí Matěj Falc, lékař z nemocnice ve Slaném.

„Videa mi spousta lidí rozmlouvala, protože od prosince běží v médiích informace, že je kampaň na podporu očkování už skoro hotová. Nikdo ale nepřišel s ničím pořádným.“

Zhruba dvouminutová videa, ve kterých lékaři a známé tváře vysvětlují, proč je důležité nechat se naočkovat, pomohli vytvořit profesionálové z České televize. Falc ale zdůrazňuje, že na nich dělali mimo svou pracovní dobu a bez nároku na honorář. Na sedm tisíc podle něj vyšel hudební doprovod v pozadí jednotlivých klipů.

„S očkováním nedostáváš čip Billa Gatese, ale vstupenku zpátky do normálního života. Tak ji pojďme využít,“ říká v prvním videu jeden z lékařů.

Ve druhém, odlehčenějším klipu, se pak se svými důvody k očkování svěřují osobnosti české kultury.

„Doma už mám celkem uklizeno, tak bych už šel mezi lidi,“ vtipkuje například hudebník David Koller. „Někteří lidé stále věří, že Země je placatá. Já věřím vědě a lékařům. Lékem na současnou pandemii je očkování – věřte těm, kteří zachraňují životy,“ vyzývá moderátor a bývalý starosta Říčan Vladimír Kořen.

Falc obě videa podle svých slov nabízí vládě k volnému využití. Ušetřené peníze se mají investovat třeba do ventilátorů. „Budou se ještě hodit,“ dodává.

Tečka za koronavirem

Hlavním sloganem celostátní očkovací kampaně bude „Udělejme tečku za koronavirem“. Za návrhem, který má symbolizovat konec současného těžkého období a zároveň i naději na nový začátek, stojí iniciativa Cesta ven.

Úřad vlády se spuštěním kampaně počítá nejpozději zkraje dubna. Jak ovšem server iROZHLAS.cz zjistil minulý týden z registru smluv, do konce března má být hotový pouze kreativní koncept kampaně, její logo a návrh navigačního systému očkovacích míst.

Kampaň na očkování řeší ministerstvo zdravotnictví od konce minulého roku, její původní spuštění bylo plánované na polovinu ledna. Resort ale v prosinci výběrové řízení zrušil po kritice Asociace Public Relations, podle které v něm byly chyby. Následně začalo ministerstvo napřímo spolupracovat s Úřadem vlády.

autoři: Kristina Roháčková , kno | zdroj: iROZHLAS.cz