VIDEO: Námořní historikové jsou nadšení. Objevili dvě japonské letadlové lodě z bitvy o Midway

Tým námořních historiků objevil dvě ze čtyř lodí potopených v roce 1942 během bitvy o Midway. Lodě Kagu a Akagi objevili na dně oceánu během jednoho týdne za pomoci podmořských dronů a sonaru. Skupina výzkumníků je součástí expedice Vulcan zesnulého miliardáře Paula Allena, spoluzakladatele Microsoftu. Tým už našel přes třicet potopených plavidel.

Důkladněji vědci za pomoci sonaru zatím prozkoumali loď Akagi, která se nachází 5,5 kilometrů pod hladinou. Je v poměrně dobrém stavu, přestože na dně odpočívá už bezmála osm desítek let. Leží kýlem dolů, jako by plula.

Jako jehla na dně oceánu

Historici jsou díky srovnání sonarových snímků s dobovými fotografiemi schopni určit, kde byla letadlová paluba, kde byla rozmístěná děla a další detaily. Podle šéfa pátracího týmu jsou získané informace z historického pohledu velmi cenné.

Bitva o Midway, ke které došlo 4. června 1942, byla jedním ze střetů, které rozhodly boje o Pacifik. Japonské námořnictvo chtělo vylákat americké lodě do boje o atol Midway. Američtí zpravodajci ale prolomili japonské šifrování, a byli proto na útok připraveni. Japonsko v bojích ztratilo dvě třetiny svých letadlových lodí, zkušené piloty a námořníky. Z těchto ztrát se do konce války už nestihlo vzpamatovat.

„Jde o unikátní misi, protože zkoumáme kompletní bojiště,“ zdůrazňuje Rob Kraft s tím, že to bylo extrémně rozlehlé. „Byla to jedna z největších bitev druhé světové války. Bojovali v ní letadlové lodě i bombardéry, jinak jsou ale informace, které o bojích máme, omezené.“

Spustit audio

Související