VIDEO: Náběh do nové situace byl nekonfliktní, vzpomíná na rozdělení Československa Vladimír Mečiar

Na zahradu Vily Tugendhat zavítal po 25 letech i bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar, který vedl jednání se svým tehdejším protějškem Václavem Klausem o rozdělení Československa. „Minulost se nevrací, jsou plody a výsledky minulosti, které dnes lidé oceňují, i když tehdy nás pochopil málokdo,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Celá historie českých a slovenských vztahů podle něj znamená různé státní formy, které se přizpůsobovaly potřebám ekonomickým, sociálním i politickým.


Probrali jsme celý scénář spolužití. Vladimír Mečiar

„První věcí, kterou jsme si museli ujasnit bez nenávisti a bez konfliktů, bylo, jak upravit české a slovenské vztahy, aby to, co bylo konfliktní, zmizelo, a vše pozitivní se zachovalo,“ vzpomíná.

Museli také dát odpověď na to, že pokud nebude forma uspořádání federativní, která nevyhovovala ani jedné z republik, tak jaké budou vztahy v budoucnosti.

„Málokdo ví, že jsme tehdy uzavřeli osmadvacet smluv, které řešily ekonomické, sociální a humanitární otázky, proto náběh do nové situace byl poměrně nekonfliktní a dobrý, vytvořili jsme systém neinstitucionalizované spolupráce, který byl produktivní,“ vysvětluje s tím, že z toho získaly obě dvě republiky.

autor: jap
Spustit audio