Vichřice na ostrově Murter napáchala škody za půl miliónu kuna

4. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Teplotní šok zažili obyvatelé Kninu - ochladilo se skoro o 20 stupňů. Chorvaté čekají na 300 tisíc eur od zkrachovalé české cestovní kanceláře Globtour. V Dalmácii bude zítra oblačno s teplotami do 27 stupňů

Chorvatsko zasáhlo deštivé a větrné počasí. Výrazně se také ochladilo. Kvůli velkému větru na zdejší dálnice A6 a A 1 nemohla vjíždět nákladní auta a Chorvatský autoklub navíc vydal varování, aby všichni řidiči uzpůsobili rychlost povětrnostním podmínkám. Problémy mají kvůli velkým vlnám i trajekty směřující na Šoltu, Hvar a Brač.

Škody, které napáchal silný vítr a bouře včera na ostrově Murter nedaleko Šibeniku, dosahují půl miliónu kuna, což je zhruba dva a čtvrt miliónu korun. Bouře převracela karavany a auta, odnášela střechy budov a potápěla čluny na moři. Osm lidí bylo lehce zraněno. V Primoštěnu voda zaplavila ulice. Kanalizace na přívalový déšť nestačila. Vodu z ulic odčerpávali hasiči.

Špatné počasí potrvá v Chorvatsku nejméně do pátku. Podle předpovědi meteorologů by se slunce a vysoké teploty kolem 30 stupňů měly na Jadran vrátit v sobotu. Do té doby čekejte zataženou oblohu a přeháňky. Teplotní šok včera zažívali obyvatelé Kninu. Tam ještě před několika dny rtuť teploměru šplhala přes 40 stupňů. Teď tam teploty spadly o dvacet stupňů.

Česká cestovní kancelář Globtour dluží chorvatským hoteliérům údajně 300 tisíc eur. Dluh pochází ještě z loňského roku, kdy kancelář vyhlásila úpadek. Na peníze například čekají provozovatelé hotelů v Makarske, Bašce vodě nebo v Dubrovníku. Podle smlouvy by kancelář měla dlužnou částku zaplatit do zítřka.

V Kninu se připravují velkolepé oslavy 10. výročí operace Bouře. Při ní v roce 1995 chorvatská vojska znovudobila Knin. V rámci oslav Dne díkůvzdání vlasti se ve městě koná letecká show, na které se objeví vojenské stáhačky Mig 21, vrtulníky a další letouny. Na akci do Kninu dorazí také chorvatský prezident Mesič a premiér Sanader. Výročí si ale lidé připomenou v celé zemi. Na domech budou viset národní vlajky a v poledne se rozezní zvony zdejších kostelů. Některé obchody zítra budou otveřené jen krátce, jiné úplně zavřené.

Ostrov Vis je v obležení turistů. Podle zpráv z oblíbeného letoviska hlásí plno, tamní hotely a apartmány a přeplněné jsou také pláže, trajekty, mířící na ostrov a silnice. Na Visu teď tráví svou dovolenou necelých pět tisíc lidí, z nichž drtivá většina přijela ze zahraničí, nejvíce ze Slovinska a z Itálie. Další nápor turistů ostrov čeká v sobotu, kdy se na něm koná Rybářská noc. Na oslavu tradičního svátku má doraizt až 12 tisíc lidí.

Počasí v Dalmácii:
Na Jadranu bude i zítra oblačno, foukat má silná bura a teploty nepřekročí 27 stupňů. Platí proto stále upozornění pro jachtaře. Severovýchodní a severozápadní vítr může udeřit rychlostí 30-50 uzlů. Otevřené moře tedy místy bude dosahovat stupně 5, a to především na jižním Jadranu. Jinak má vát bura rychlostí 12-28 uzlů a moře má být na stupni 3-4, otevřená část 4-5, viditelnost 20 kilometrů. Na jižním Jadranu počítejte s přeháňkami.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu