Vichr vyvrací stromy a ochromuje dopravu, tisíce lidí jsou bez elektřiny. Některé toky stoupají

29. říjen 2017

Česko zasáhl extrémně silný vítr. Společnost ČEZ už kvůli kumulaci poruch na vedení vysokého a nízkého napětí vyhlásila kalamitní stav v sedmi krajích. Bez proudu jsou statisíce domácností. Vítr místy doprovází déšť a sníh. Některé toky proto vystoupaly na třetí povodňový stupeň. Hasičům vzrostl počet výjezdů. Někde kvůli větru kolabuje doprava. Výstraha platí pro celé území republiky až do 19 hodin.

Kalamitní stav podle společnosti ČEZ platí pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj. Podle mluvčí firmy Soni Holingerové jsou bez elektřiny statisíce domácností. Nejčastější příčinou poruch jsou spadané stromy a větve do vedení a ulomené izolátory.

„V terénu jsou poruchové čety a snaží se opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny odběratelům," uvedla mluvčí.

Padající stromy už mají v Česku dvě oběti. V Jičíně zabil strom staršího muže, který šel v ulici U Stadionu po chodníku a nevšiml si zřejmě, že se strom vyvrací. U obce Stařeč na Třebíčsku zemřela žena, na niž rovněž spadl strom. Zraněním podlehla na místě.

Na východě Čech hasiči vyjíždějí od časných hodin k popadaným stromům, evidují desítky případů. V obci Vestřev Labe stouplo na třetí stupeň ohrožení. Energetici evidují přes pět desítek poruch na vedení vysokého napětí.

Jen v Pardubicích vítr například sroloval střechu na potravinářské škole, stromy zatarasily cestu na křižovatce u univerzity nebo na Hlaváčově ulici, která spojuje centrum s Drážkou a Dubinou. "Je toho strašně moc v celém kraji," řekl operační důstojník hasičů.

Vodohospodáři očekávají, že hladina Labe bude stoupat i na dolním toku, odpoledne však očekávají, že se situace stabilizuje.

Vichřice zasáhla prakticky celou republiku. Takto řádila v Krkonoších

ČEZ vyhlásil kalamitní stav v sedmi krajích včetně Pardubického a hradeckého kraje. Nejhorší situace je na Náchodsku, Trutnovsku a Semilsku.

"V terénu máme poruchové čety, které se snaží poruchy opravit. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory. Máme navýšené počty pracovníků jak v terénu, tak i na dispečinku a call centru," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Hradecký meteorolog Tomáš Popelka očekává silný vítr dopoledne, odpoledne podle něj začne slábnout. Vítr bude foukat od 40 kilometrů za hodinu a na horách v nárazech až 180 kilometrů za hodinu.

V Libereckém kraji se na třetí povodňový stupeň dostala Jizera v Jablonci nad Jizerou a Kamenice v Plavech. V obcích zatím voda škody nezpůsobila.


Hasiči po celém Česku pak kromě popadaných stromů a větví řeší také technickou pomoc, například zajištění uvolněných částí střech, různých konstrukcí a podobně.

Lidé by měli zejména na horách zabezpečit domy. Během extrémně silného větru by raději neměli vycházet ven, nebo by se alespoň měli vyhnout lesům, parkům a drátům elektrického vedení. Doporučuje se také nenechat zaparkované auto pod stromem.

Nárazový severovýchodní vítr má totiž mít sílu až 35 metrů za sekundu. A na mnoha místech tak hrozí kvůli podmáčenému terénu pády stromů nebo třeba drátů vysokého napětí.

Hasiči zasahují v Krkonoších
autoři: par , Český rozhlas Hradec Králové | zdroj: ČTK
Spustit audio