Víc zakázek nikdy neměla, přesto vyhlášená bělčická sklárna končí. Vaz jí zlomil pád Bohemia Energy

Majitel sklárny v Bělčicích na Strakonicku se rozhodl, že v nejlepším se má přestat. Když se dozvěděl, že by po krachu Bohemia Energy musel platit za plyn až čtyřikrát víc než doteď, nechal pec po 18 letech vyhasnout a vybavení chce prodat. A to přesto, že víc zákazníků než letos prý nikdy neměl.

Ve vyhaslé peci je zbytek modrého skla. „To byla poslední zakázka. Modré sklo, bylo určené pro poháry, vysvětluje majitel sklárny Václav Vlasák.

Čtěte také

Výrobky Václava Vlasáka putovaly nejenom do České republiky, ale i do zahraničí. I přesto, že pověst sklárny byla velmi dobrá, konec byl nevyhnutelný. „Největší aspekt bylo zdražení energií po pádu Bohemie. Bylo to těžké rozhodování. Čtyři dny, bezesné noci…“

Situaci těžce nesla i manželka Věra. „Opravdu jsme z toho byli strašně nešťastní a vystresovaní. To z nás spadlo asi po těch čtyřech dnech, kdy jsme si řekli, že to opravdu neustojíme finančně, že to nepůjde,“ říká.

Nabídli mi 50 tisíc eur, když sklárnu nezavřu

Václav Vlasák odebíral energii od Bohemia Energy deset let a dalo by se říct, že nelituje. „Ušetřil jsem opravdu hodně peněz,“ vysvětluje.

Když se zákazníci dozvěděli, že sklárna končí, nabídli někteří Václavu Vlasákovi pomoc. „Například jeden slovenský podnikatel mi nabídl 50 tisíc eur, když tu sklárnu nezavřu. I kdybychom to odebírali dál, museli bychom zboží zdražit skoro na dvojnásobek.“

Budeme mít teď čas na zahrádku a na vnoučata,“ usmívá se paní Věra.

Veškeré výrobky, které v dílně zůstaly, už jsou zamluvené. Václav Vlasák chce prodat i zařízení sklárny.

Sklárna v Bělčicích na Strakonicku po osmnácti letech končí
Spustit audio

Související