Víc než polovina Čechů pije rizikově. Zvedněte daň na alkohol, vyzývají stát experti

26. září 2017

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu pijí až dvě třetiny Čechů alkohol rizikově. Dvacet procent z nich má kvůli tomu i závažné zdravotní nebo společenské problémy. Vyplývá to z výsledků za loňský rok. Stát proto vymýšlí, jak konzumaci lihovin do budoucna omezit. Podle Úřadu vlády totiž náklady na společenské dopady pití alkoholu výrazně převyšují příjmy z jeho prodeje.

Přes sedm miliard korun ročně plyne do státní kasy díky spotřební dani na alkohol. Víc než dvojnásobek ale stát údajně zaplatí za řešení dopadů jeho pití, tj. za léčbu alkoholiků, nápravu škod po nehodách zaviněných alkoholem nebo výdaje za vyšší kriminalitu. Podle Renaty Hladné z odboru protidrogové politiky úřadu vlády má jít konkrétně o 16 a půl miliardy.

„Odborníci dlouhodobě navrhují omezit dostupnost a zvýšit cenu alkoholu, a to zejména zaměřit se na děti a mladistvé, aby pro něj alkohol nebyl tak dostupný v běžných obchodních řetězcích nebo večerkách,“ vysvětluje pro Radiožurnál Hladná.

Česko má v současnosti jednu z nejnižších spotřebních daní na alkohol v Evropě. Třeba u litrové lahve se 40procentním obsahem lihu činí asi 120 korun. Ve Švédsku je to až pětkrát víc. Zvýšení daně má ale podle Unie výrobců a dovozců lihovin svá rizika – obchod s alkoholem se může přesunout na černý trh.

„Pokud zvedneme spotřební daň, dáme znovu prostor pro spekulanty a černý trh. Nechceme, aby to dopadlo jako v roce 2012. Právě v roce 2010, kdy se právě zvýšila spotřební daň, tak to vedlo nakonec k rozšíření černého trhu a skončilo to nešťastně – skoro 50 úmrtími,“ říká s odkazem na takzvanou metanolovou kauzu ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart.

Spotřeba alkoholu je u Čechů dlouhodobě vysoká. Loni v přepočtu každý vypil sedm litrů. Dvě třetiny lidí navíc pijí podle Státního zdravotního ústavu alkohol v takovém množství, které se dá pokládat za rizikové. U 20 procent z nich to má i závažné zdravotní dopady. V důsledku problémů s alkoholem u nás ročně zemře až 6 tisíc lidí.

Jak omezit spotřebu alkoholu, budou probírat experti na návykové látky na expertním setkání v pražském Lichtenštejnském paláci.

autoři: red , jar
Spustit audio