Vianočné zásielky na Slovensko

2. prosinec 2003

Všade okolo nás je už predvianočná atmosféra. Mnohí intenzívne nakupujú darčeky, iní si to nechávajú na poslednú chvíľu. To si však nemôžeme dovoliť my, ktorí máme príbuzných a priateľov na Slovensku a chceme ich potešiť. Aj keď na poslanie blahoželaní a darčekov musíme myslieť s predstihom, ešte stále je čas. Aj keď už nie veľa.

Žijeme síce v čase internetu, ale žiadny e-mail nemôže nahradiť peknú vianočnú pohľadnicu. Okrem toho najmä pre starších ľudí je táto technická vymoženosť často ešte nedostupná. Poďme ale k praktickým radám.

Česká pošta ceny od minulých Vianoc nemenila. Takže: za bežný list alebo pohľadnicu, pokiaľ nemajú viac ako 20 gramov, zaplatíme deväť korún. Zásielka nad 20 gramov ale nie ťažšia ako 50 gramov stojí 17,-korún. Koľko zaplatíme za poslanie balíčka na Slovensko, o tom už hovorí tlačový hovorca Českej pošty Ladislav Vančura:

"Za balíček do jednoho kilogramu je to 211,- korun. Potom za každý další kilogram připlatíme asi 15,- korun. Stále také platí rada, že když posíláme nějakou hodnotnější věc, je dobré podat balík jako cenný. V tom případě za každých i započatých tisíc korun udané ceny připlatíme 3,-koruny. Česká pošta je schopna doručit zásilku na slovenské území za dva pracovní dny. Jak rychle se dostane k adresátovi už potom záleží na Slovenské poště. Podle našich zkušeností je to v průměru asi 5 dnů. Rád bych též upozornil, že při posílání balíků na Slovensko musíme vyplnit celní prohlášení o obsahu."

Každú našu zásielku môžu českí alebo slovenskí colníci otvoriť. Pre tých, ktorí nás nepočúvali minulý rok, pripomeniem, že v Prahe na Smíchove, na Plzeňskej ulici číslo 139 je pošta s medzinárodnou prevádzkou. Ak tam prinesieme otvorený balík, colníci si prezrú jeho obsah a po zabalení už nehrozí, že bude z českej strany pri prípadnej námatkovej kontrole otvorený. Slovenská strana ho samozrejme otvoriť môže, ale väčšinou rešpektuje informáciu českých kolegov, že obsah balíka a údaje uvedené v colnom vyhlásení sa zhodujú.

Pozor ! Príjemca nášho darčeka môže platiť na Slovensku dovozné clo, záleží, o čo pôjde. V princípe platí, že od dovozného cla je oslobodený tovar, ktorého úhrnná hodnota v jednej zásielke nepresahuje 45 Eur. Takže aj na to by sme pri posielaní darčekov na Slovensko mali myslieť a vopred sa informovať

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu