Většina romských uprchlíků z Ukrajiny, ubytovaných v mladoboleslavském Bezděčíně, chce v ČR zůstat

29. duben 2022

Přes 40 romských uprchlíků z Ukrajiny, většinou ženy a děti, žije v ubytovně v mladoboleslavském Bezděčíně. Stará se o ně sdružení Romodrom.

Od dubna převzal správu ubytovny od Správy uprchlických zařízení Středočeský kraj. Podle Andrey Šťastné z liberecké pobočky sdružení Romodrom by chtělo 90 procent z romských uprchlíků v Česku zůstat. Ubytování dalších ministerstvo vnitra ve Středočeském kraji zatím neplánuje.

Dvoupatrová ubytovna v Bezděčíně běžně slouží pro sezonní pracovníky v Mladé Boleslavi, v období covidu byla zavřená. Po otevření letos na jaře ji majitel poskytl Správě uprchlických zařízení. Je zde kolem 90 ukrajinských běženců, polovina Romové. "Hned na začátku války na Ukrajině jsme navázali spolupráci se Správou uprchlických zařízení a obrátili jsme se na asistenční centrum v Mladé Boleslavi. V březnu se to ustalovalo, lidi to brali spíš jako tranzit a třeba šli dál za svojí rodinou do jiných měst či zemí, ale teď už jsou zde převážně ti, co plánují zůstat," řekla ČTK Šťastná. "Ubytovna typu Bezděčín je adekvátním bydlením, mají společné kuchyně, mohou si vařit a hlavně tam nejsou sami a mohou se kdykoliv obrátit na majitelku či správce," doplnila.

Pracovníci Romodromu zajišťovali uprchlíkům první týdny základní humanitární pomoc, následovala pomoc například s vyřizováním dávek, zakládáním bankovních účtů a zajišťováním lékařské péče. Střídají se zde čtyři pracovníci liberecké pobočky. "Od května plánujeme adaptační skupinu přímo v ubytovně, snažíme se taky nějak naplnit čas dětí, aby maminky mohly chodit na brigády," uvedla Šťastná. Výhodou romské komunity podle ní je třeba to, že děti se často dokážou vzájemně pohlídat. Práci si zatím našly dvě ženy.

Občanské sdružení Romodrom vzniklo v roce 2001 zejména s cílem pomáhat lidem romského etnika. Dnes nabízí sociální služby širší skupině lidí, například nízkopříjmovým rodinám. Sdružení působí v Praze a v osmi krajích Česka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.