Většina pražských zastupitelů tají v majetkových přiznáních výši odměn z městských firem

12. červenec 2014

Do konce června museli všichni pražští zastupitelé odevzdat na magistrátu svá majetková přiznání, přehled o darech nebo příjmech v městských firmách. Z dokumentů se lidé dozvědí, kolik bere primátor i řadový zastupitel. Kolik peněz navíc si politici vydělají díky členství v dozorčích radách městských společností, ale většina z nich tají.

Přehled o výši příjmu odevzdalo v termínu 60 zastupitelů ze 63. Vladimír Schmalz z ODS je dlouhodobě v zahraničí, jeho stranický kolega Pavel Hurda dodání dokumentu vytrvale odmítá a Monika Krobová Hášová z TOP 09 je vázána mlčenlivostí ve společnosti Pražská energetika, kde je členkou dozorčí rady.

„Máme podepsanou takzvanou smlouvu o výkonu funkce a na základě této smlouvy máme velmi striktní povinnost mlčenlivosti. Já tam vůbec nemůžu žádné příjmy uvádět, bohužel,“ vysvětlila.

Členství v dozorčí radě městské firmy přitom může politikům vynést desítky tisíc korun ročně. Například radní Martin Dlouhý z TOP 09 sedí v radě Dopravního podniku a podle svého majetkového přiznání inkasoval za rok 2013 skoro 43 tisíc korun.

Výši odměn v dozorčí radě stejné firmy naopak odmítl zveřejnit zastupitel Karel Březina z ČSSD s odkazem na zákon o osobních údajích. „Toto je podle etického kodexu, kde tato možnost existuje, takže jsem ji využil. Nic víc v tom nehledejte,“ dodal.

Chybějící údaje

Někteří zastupitelé sice v dokumentu uvádí, že jsou členy představenstva nebo dozorčích rad akciových společností města, kolik si díky tomu za rok 2013 vydělali, už ale neříkají.

Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Petr Dolínek z ČSSD po nich prý bude požadovat doplnění údajů do deseti dnů.

Z přehledu jinak vyplývá, že řadový zastupitel si ročně vydělá 50 až 70 tisíc hrubého. Jiné je to u radních nebo samotného primátora a jeho náměstků.

Tomáš Hudeček z TOP 09 si ročně vydělá přes milion korun, jeho náměstek Jiří Nouza si v roce 2013 přišel na 619 tisíc hrubého a radní Lukáš Manhart inkasoval rovný milion.

autor: ank
Spustit audio