Větší kvalita vysílání a více kanálů. Ředitel Českých radiokomunikací nastiňuje výhody formátu DVB-T2

27. listopad 2019

Od čtvrteční půlnoci vysílá Česká televize v Praze a ve středních Čechách pouze v novém formátu DVB-T2, postupně na něj přejdou všechny vysílače v Česku a taky komerční televize. Pro příjem televizního signálu přes anténu je nutné mít vhodnou televizi nebo set-top box. Pro ty, kteří sledují vysílání přes kabelovou televizi nebo síť či satelit, se nic nemění.

Diváci, kteří se kdysi kupovali set-top box při přechodu z analogového na digitální vysílání, možná nejsou nadšení z toho, že musí mít novou krabičku nebo televizi s novým formátem. Ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan ale ubezpečuje, že frekvence jsou přiděleny minimálně do roku 2030. „Počítáme, že dalších deset let by nemělo dojít vůbec k žádné změně,“ říká.

Čtěte také

Díky přechodu na nový standard bude rychlejší internet v mobilech. Jaké výhody to ale přinese v televizním vysílání? Například možnost vysílat ve větší kvalitě, bude také více kanálů. „Největší výhodu vidím v tom, že bude lepší kvalita obrazu. Třeba Česká televize už vysílá ve standardu HD,“ vysvětluje.

Komerční stanice ale zatím neohlásily, že by HD kvalitu nabízely přímo v novém formátu DVB-T2. Nechávají si to pouze pro placené balíčky v kabelových televizích a na satelit. „Tuto možnost od nás mají, prostor tam je. Bude záležet na jejich rozhodnutí,“ potvrzuje Vážan.

Koho se to týká? 

Přechod se týká zhruba 50 až 60 procent českých domácností, které televizní signál přijímají přes anténu. Nic ale nemusí řešit diváci, kteří už teď stanice České televize sledují ve finální síti DVB-T2 v HD kvalitě. Pokud se na obrazovce stále objevuje piktogram s vykřičníkem, znamená to, že nejste na nový formát připraveni.

Od 30. června už v České republice nebudou v DVB-T žádné celoplošné stanice

Vypínání starého formátu bude pokračovat v lednu, kdy opět v Praze a ve středních Čechách přejdou na DVB-T2 komerční televize. V lednu ukončí vysílání ve starém formátu na dalším místě taky Česká televize. Půjde o vysílač Votice-Mezivrata na pomezí středních a jižních Čech. Do konce prvního pololetí příštího roku by mělo celé Česko přejít na DVB-T2.

Nejlevnější set-top boxy nejsou k dostání

Kvůli přechodu stoupá poptávka po nových televizorech, ale hlavně po set-top boxech. Někteří prodejci hlásí víc jak desetinásobný nárůst prodejů a nejlevnější zařízení jsou už vyprodaná.

Čtěte také

„Ty nejlevnější produkty kolem pětisetkoruny už kvůli velkému zájmu nejsou k dostání, byly okamžitě rozebrány. Nyní se cena nejlevnějšího set-top boxu pohybuje kolem osmi set korun,“ potvrzuje mluvčí obchodu Alza.cz Patricie Šedivá.

Dvojka mezi českými e-shopy, prodejce Mall.cz, zase musela urychlit distribuci. „Abychom byli schopni tento obrovský zájem uspokojit i nadále, tak jsme set-top boxy doobjednali,“ uklidňuje mluvčí Pavla Hobíková.

Na nový formát pozemního televizního vysílání se přechází kvůli tomu, že televize musely uvolnit frekvence pro rozvoj rychlého mobilního internetu.

 

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související